Operation Sea Guardian

Artikkelstart

Operation Sea Guardian (OSG, 2016–); NATO-operasjon i Middelhavet, som etterfulgte Operation Active Endeavour (OAE), som ble satt inn høsten 2001. Mens OAE var en antiterroroperasjon iverksatt i henhold til Atlanterhavspaktens artikkel 5, er OSG en sikkerhetsoperasjon som sammen med andre aktører skal bidra til et oppdatert situasjonsbilde, avskrekke terrorisme og utvikle regional maritim overvåkingskapasitet.

Den organisatoriske og operasjonelle endringen fra OAE til OSG ble besluttet på NATO-toppmøtet i Warzawa i juli 2015, og operasjonen trådte i kraft fra november samme år. Norge kunngjorde i september 2017 norsk deltakelse i styrken.

OSG består av en fleksibel styrke som kan løse hele spekteret av maritime sikkerhetsoppgaver, inklusive å motarbeide terrorisme og spredning av masseødeleggelsesvåpen, og beskytte sivil infrastruktur. Som OAE skal den bidra til å etablere et oppdatert situasjonsbilde. OSG skal også støtte EUs sjøoperasjon Sophia i Middelhavet. Denne har som oppdrag å arrestere menneskesmuglere og ødelegge båtene deres.

Operasjonen ledes fra NATO maritime hovedkvarter i Northwood, Storbritannia.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg