Av . Gnu FDL

Operahuset i København

Artikkelstart

Operahuset i København, den danske nasjonalscene for opera- og ballett. Operakompaniet har som offisielt navn Den Kongelige Opera og ballettkompaniet Den Kongelige Ballett. De hører inn under Det Kongelige Teater, og operaens orkester er Det Kongelige Kapel. Operasjef siden 2012 er Sven Müller. Musikksjef siden 2000 er Michael Schønwandt.

Operahuset ligger på Holmen (Dokøen) med fasade mot havnebassenget og rett overfor Amalienborg. Rundt huset er det gravd ut en 17 meter bred kanal, slik at bygget ligger på en liten øy.

Huset ble innviet 15. januar 2005. Det ble gitt som gave til den danske nasjon fra A. P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond, etter initiativ fra sønnen til fondets grunnleggere (og styreformann) Mærsk Mc-Kinney Møller. Betingelsene var at giveren fikk bestemme både beliggenhet og arkitekt. Arkitekten Henning Larsen gikk imidlertid ut offentlig og erklærte at Mærsk Mc-Kinney Møller hadde overprøvd en del av hans idéer.

Bygningen, som ble reist på tre år, er 14 etasjer høy, er på 41 000 m2 og har over 1000 rom. Den er utvendig preget av et stort utstikkende tak. Teatersalongen er i klassisk «hesteskoform». Den har vanligvis 1492 sitteplasser, men kan utvides ved at orkestergraven gjøres mindre. Biscenen Takkelloftet har ca. 200 sitteplasser.

Huset er Københavns hovedoperascene, men eldre opera blir fortsatt gitt i det gamle teatret fra 1874 på Kongens Nytorv under betegnelsen Gamle Scene.

Les mer i Store norske leksikon

  • Sommer, Anne-Louise: Operaen på Dokøen : kulturhistorien, projektet, arkitekturen, 2005, isbn 87-02-03644-4, Finn boken

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg