Opera - IT

Opera, nettleser, opprinnelig utviklet av det norske firmaet Opera Software ASA. Nettleseren ble kjøpt opp i 2016 og er i dag eid av firmaet Opera Software AS, som i hovedsak er kontrollert av kinesiske eiere.

Nettleseren er basert på nettlesermotoren Blink, som blant annet også benyttes i Google Chrome.

Spesielle kjennetegn

Det som først og fremst skiller Opera fra andre nettlesere, er at den er spesialkonstruert for å fungere på små enheter med begrenset tilgang på prosesserings- og nettverksressurser. Den er derfor mye brukt i utviklingsland.

Dette oppnås blant annet ved at innhold ikke lastes ned direkte fra kildene, men i stedet via egne tjenere som komprimerer og tilpasser innholdet før det sendes videre til nettleseren.

Disse tjenerene tilbyr også vpn, et ekstra sikkerhetslag som gjør det vanskelig for utenforstående å avlytte nettrafikken.

Personvern

Opera samler inn mye informasjon om hva brukerne gjør på nett, først og fremst via tjenerne som formidler nettrafikken, men også i selve nettleseren. Denne informasjonen blir blant annet brukt til å forme innholdet som sendes til nettleseren, for eksempel i form av tilpasset reklame. Den blir også delt med tredjeparter, men da i anonymisert form, slik at de selv må samle inn nødvendige persondata hvis de ønsker å relatere den til enkeltpersoner.

Også andre nettlesere samler inn slik informasjon. Det som først og fremst skiller Opera fra disse, er muligheten for å kontrollere informasjonsflyten via egne tjenere, og at tredjeparter som ikke er bundet av Operas personvernpolitikk kan erstatte deler av nettleseren og infrastrukturen rundt med egne komponenter.

Forretningsmodell

Operas inntekter stammer i hovedsak fra samarbeid med utstyrs- og nettleverandører, blant annet hvor de trer inn i rollen som originalutstyrsprodusenter (OEM) og erstatter komponenter i Opera med egne løsninger. Operas produkter og tjenester gjør det mulig for slike leverandører å effektivisere og kontrollere nettrafikken, slik at de i neste omgang kan tilby rimelige og velfungerende løsninger for sine sluttbrukere.

Eksterne lenker

  • Beskrivelse av hvordan komprimeringstjenesten i Operas mobile nettlesere fungerer. Hentet 19. november 2017.
  • Personvernpolitikken til Opera Software AS. Hentet 19. november 2017
  • Beskrivelse av Operas tilbud for originalutstyrsprodusenter.
  • Børsmeldingen som annonserte overtakelsen i 2016

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg