Opera, nettleser, opprinnelig utviklet av det norske firmaet Opera Software ASA. Nettleseren ble kjøpt opp i 2016 og er i dag eid av firmaet Opera Software AS, som i hovedsak er kontrollert av kinesiske eiere.

Nettleseren er basert på nettlesermotoren Blink, som blant annet også benyttes i Google Chrome.

Det som først og fremst skiller Opera fra andre nettlesere, er at den er spesialkonstruert for å fungere på små enheter med begrenset tilgang på prosesserings- og nettverksressurser. Den er derfor mye brukt i utviklingsland.

Dette oppnås blant annet ved at innhold ikke lastes ned direkte fra kildene, men i stedet via egne tjenere som komprimerer og tilpasser innholdet før det sendes videre til nettleseren.

Disse tjenerene tilbyr også vpn, et ekstra sikkerhetslag som gjør det vanskelig for utenforstående å avlytte nettrafikken.

Opera samler inn mye informasjon om hva brukerne gjør på nett, først og fremst via tjenerne som formidler nettrafikken, men også i selve nettleseren. Denne informasjonen blir blant annet brukt til å forme innholdet som sendes til nettleseren, for eksempel i form av tilpasset reklame. Den blir også delt med tredjeparter, men da i anonymisert form, slik at de selv må samle inn nødvendige persondata hvis de ønsker å relatere den til enkeltpersoner.

Også andre nettlesere samler inn slik informasjon. Det som først og fremst skiller Opera fra disse, er muligheten for å kontrollere informasjonsflyten via egne tjenere, og at tredjeparter som ikke er bundet av Operas personvernpolitikk kan erstatte deler av nettleseren og infrastrukturen rundt med egne komponenter.

Operas inntekter stammer i hovedsak fra samarbeid med utstyrs- og nettleverandører, blant annet hvor de trer inn i rollen som originalutstyrsprodusenter (OEM) og erstatter komponenter i Opera med egne løsninger. Operas produkter og tjenester gjør det mulig for slike leverandører å effektivisere og kontrollere nettrafikken, slik at de i neste omgang kan tilby rimelige og velfungerende løsninger for sine sluttbrukere.

  • Beskrivelse av hvordan komprimeringstjenesten i Operas mobile nettlesere fungerer. Hentet 19. november 2017.
  • Personvernpolitikken til Opera Software AS. Hentet 19. november 2017
  • Beskrivelse av Operas tilbud for originalutstyrsprodusenter.
  • Børsmeldingen som annonserte overtakelsen i 2016

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.