Opera (IT)

Artikkelstart

Opera er en nettleser, opprinnelig utviklet av det norske firmaet Opera Software ASA. Nettleseren ble kjøpt opp i 2016 og er i dag eid av firmaet Opera Software AS, som i hovedsak er kontrollert av kinesiske eiere.

Nettleseren er basert på nettlesermotoren Blink, som blant annet også benyttes i Google Chrome.

Spesielle kjennetegn

Det som først og fremst skiller Opera fra andre nettlesere, er at den er spesialkonstruert for å fungere på små enheter med begrenset tilgang til prosesserings- og nettverksressurser. Den er derfor mye brukt i utviklingsland. Denne funksjonaliteten oppnås blant annet ved at innhold ikke lastes ned direkte fra kildene, men i stedet via egne tjenere som komprimerer og tilpasser innholdet før det sendes videre til nettleseren. Disse tjenerene tilbyr også vpn, et ekstra sikkerhetslag som gjør det vanskelig for utenforstående å avlytte nettrafikken.

Personvern

Opera samler inn mye informasjon om hva brukerne gjør på nett, først og fremst via tjenerne som formidler nettrafikken, men også i selve nettleseren. Denne informasjonen blir blant annet brukt til å forme innholdet som sendes til nettleseren, for eksempel i form av tilpasset reklame. Den blir også delt med tredjeparter, men da i anonymisert form, slik at de selv må samle inn nødvendige persondata hvis de ønsker å relatere den til enkeltpersoner.

Også andre nettlesere samler inn slik informasjon. Det som først og fremst skiller Opera fra disse, er muligheten for å kontrollere informasjonsflyten via egne tjenere, og at tredjeparter som ikke er bundet av Operas personvernpolitikk kan erstatte deler av nettleseren og infrastrukturen rundt dem med egne komponenter.

Forretningsmodell

Operas inntekter stammer i hovedsak fra samarbeid med utstyrs- og nettleverandører, blant annet hvor de trer inn i rollen som originalutstyrsprodusenter (OEM) og erstatter komponenter i Opera med egne løsninger. Operas produkter og tjenester gjør det mulig for slike leverandører å effektivisere og kontrollere nettrafikken, slik at de i neste omgang kan tilby rimelige og velfungerende løsninger for sine sluttbrukere.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg