Faktaboks

Onega
Onego russisk Onezjskoe Ozero (Onezkoje-sjøen) finsk Ääninen, Äänisjärvi vepsisk Änine, Änižjärv livvi-karelsk Oniegujärvi
Uttale
ʌnjˈegə
Onega
Kysten av Onega i Voldoga fylke.
Av .
Lisens: CC BY 4.0

Onega er en innsjø i Russland, på grensen mellom fylkene Karelia, Leningrad og Vologda. Med et areal på 9720 kvadratkilometer er Onega den største innsjøen i Europa etter Ladoga. Overflaten dekker et område på 3720 kvadratmeter. Nedbørfeltet er 53 100 kvadtameter. Onega-sjøen ligger 33 meter over havet. Innsjøen ble dannet under siste istid.

I nord, der Onega støter til det baltiske skjold, er det klippekyst oppskåret av fjordlignende viker, og største dybde er 115 meter. I sør er sjøen grunn og bredden lav og myret. De viktigste tilløpene er elvene Vodla fra øst og Vytegra fra sør. I sørvest gir Svir avløp til Ladoga.

Onega er vanligvis islagt i perioden november–mai. Onega-kanalen langs sørbredden gir forbindelse mellom Svir og Vytegra.

Det er skipstrafikk på innsjøen, som inngår i vannveien mellom Østersjøen og Volga samt mellom Østersjøen og Kvitsjøen (Kvitsjø-Østersjøkanalen). Det ligger tre byer ved Onega-sjøen: Havnebyene Petrozavodsk og Medvezjegorsk, samt Konopoga. Det drives kommersielt fiske i innsjøen, blant annet etter lagesild, krøkle, laks, sik, gjedde og abbor.

Forurensing av vannet i sjøen er et problem, særlig i de nordlige delene av den, der 80 prosent av befolkningen rundt sjøen bor og 90 prosent av industrien finnes.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg