Olympus

Av .
Lisens: CC BY 2.0

Olympus er et japansk optisk industriforetak som ble grunnlagt i 1919 som Takachiho Seisakusho av Takeshi Yamashita. Selskapet har nær 40 000 ansatte og har spesialisert seg på optikk, elektronikk og finmekanikk. Hovedkontoret ligger i Shinjuku i Tokyo og Olympus er verdens største innen endoskopi. Selskapet eies hovedsakelig av japanske finansinstitusjoner. Kameradivisjonen ble overtatt av Japan Industrial Partners 1. januar 2021.

Faktaboks

uttale:
olˈympus optical co., ltd.

De første årene

Yamashita utdannet seg til advokat fra universitetet i Tokyo i 1915 og etter endt militærtjeneste fikk han ansettelse i handelsselskapet Tokiwa Shokai. Her gjorde han det så bra at han fikk økonomisk støtte til å starte sitt eget selskap. Det var urolige tider i Japan, med både andre verdenskrig og det store jordskjelvet i Kanto. Yamashita etablerte selskapet sammen med studiekameraten Shintaro Terada, som var den første japaner til å produsere mikroskoper industrielt på 1910-tallet. Terada hadde hovedsakelig arbeidet med termometere, men Yamashita overtalte Terada til å begynne i det nye selskapet der hensikten var å utvikle nasjonal produksjon av mikroskoper. Shintaro Terada ble sjefsingeniør i Takachiho Seisakusho. Takeshi Yamashita forklarte ingeniørene at det ikke ville være tilstrekkelig å kopiere importerte produkter, men at de måtte utvikle egne og originale for å kunne konkurrere. Bare seks måneder etter etableringen var det første mikroskopet utviklet og produsert. Det fikk modellbetegnelsen Asahi og kunne forstørre 600 ganger, men det internasjonale gjennombruddet kom med lanseringen av immersjonsmikroskopet i 1927. Termometervirksomheten som hadde fulgt med Terada ble solgt ut i 1923.

Navnet Olympus

Olympus-navnet ble tatt i bruk i februar 1921 og refererer til Olympos i gresk mytologi, der de tolv øverste gudene og gudinnene holdt til. I japansk mytologi sies det at åtte millioner guder og gudinner bor i Takamagahara, på toppen av fjellet Takachiho. Likheten mellom fjellene var tanken bak, i 1942 endret selskapet navn til Takachiho Optical Co og i 1949 til Olympus Optical Co. I 2003 ble det endret til Olympus Corporation.

Kameraproduksjon

Olympus Pen F var et kompaktkamera som fotograferte i halvformat på 135-film.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0
Olympus OM-1 var et svært kompakt analogt speilreflekskamera som ble trendsettende hva både størrelse og teknologiske løsninger angikk.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Olympus OM-D med zoomobjektivet Zuiko 100-400 mm f 5.0-6.3 tilsvarer en brennvidde på 200-800 mm i fullformat.

Av .

Olympus lanserte sitt første kamera i 1936. Det ble kalt Semi-Olympus I og var utstyrt med det første Zuiko-objektivet. Zuiko var opprinnelig optikkserien til mikroskopene, men etterhvert diversifiserte denne seg til andre områder. Olympus Chrome 6 var en serie belgkameraer for 120-film, som fotograferte i 6 x 4,5 centimeter eller 6 x 6 centimeter format.

Det første virkelig innovative kameraet fra Olympus var modellen Pen-F som ble lansert i 1959. Det brukte 135-film, men fotograferte i halvformat, det vil si 18 x 24 millimeter. Dette gjorde kameraet svært kompakt samtidig som brukeren fikk dobbelt så mange bilder på én filmrull. For alle gode formål var kvaliteten god nok. Kompetansen på å bygge kompakte kameraer brakte Olympus med seg inn i OM-systemet, som skulle kokurrere med Canon og Nikon. Kameraet og objektivene var langt mer kompakte enn konkurrentenes og pekte ut hvilket retning produktutviklingen i bransjen skulle ta.

I 1996 lanserte Olympus sitt første digitalkamera for massemarkedet og i 2006 lanserte Olympus formatet Four Thirds, der brikken var tre fjerdedeler av en fullformatsbrikke. Fujifilm, Kodak, Leica, Panasonic, Sanyo og og Sigma var andre produsenter som sluttet seg til formatet, som var en åpen standard. I 2008 lanserte Olympus sammen med Panasonic, format Micro Four Thirds. Andre produsenter kastet seg på dette formatet, blant annet JVC, Kodak og Sharp. I 2017 avviklet Olympus offisielt Four Thirds-systemet.

Salg av kameradivisjonen

Japan Industrial Partners (JIP) overtok Olympus kameradivisjons fabrikker, utviklingsavdeling og servicesentre fra 1. januar 2021. Olympus hadde slitt stadig mer med kameradivisjonen og selv om de hadde tilbudt produkter som lå langt fremme teknologisk, var det ikke ensbetydende med god inntjening, samtidig som smarttelefonene tok over stadig mer av fotograferingen. Dermed kunne Olympus konsentrere virksomheten rundt medisinsk utstyr.

Viktige hendelser

 • 1919 Olympus blir etablert som Takachiho Seisakusho
 • 1921 Olympus blir registrert som varemerke
 • 1927 Det første immersjonsmikroskopet lanseres
 • 1936 Det første Olympuskameraet blir lansert, Semi-Olympus I
 • 1942 Selskapet skifter navn til Takechiho Optical Industries
 • 1952 Olympus GT-1 gastrokamera lanseres
 • 1959 Halvformatkameraet Olympus Pen lanseres
 • 1964 Olympus etablerer seg i Europa, Hamburg
 • 1968 Olympus etablerer seg i USA
 • 1969 Zuiko Pearlcorder, verdens første mikrokassett båndopptaker blir introdusert
 • 1975 Olympus inngår samarbeid med Winter & Ibe GmbH for å utvikle endoskopi
 • 1987 Olympus etablerer seg i Kina, Beijing
 • 1991 Olympus lanserer kameraet µ(mju) som blir et av selskapets bestselgere, verden over
 • 1995 De første digitale forbrukerkameraene lanseres
 • 2003 Selskapet skifter navn til Olympus Corporation
 • 2003 Olympus E-1 digital speilrefleks lanseres
 • 2010 Biologiske mikroskoper lanseres
 • 2012 Det første speilløse kameraet lansers, Olympus OM-D
 • 2017 Orbeye 3D og 4K-video kirurgisk mikroskop lanseres

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg