Faktaboks

Olympus
Etymologi
etter Olympos, gudenes bolig i gresk mytologi
Uttale
olˈympus optical co., ltd.
Olympus logo
Av .
Lisens: CC BY 2.0

OM Digital Solutions, mer kjent som Olympus, er et japansk industriforetak som ble grunnlagt i 1919 som Takachiho Seisakusho av Takeshi Yamashita. Firmaet har spesialisert seg på optikk, elektronikk og finmekanikk og produserer blant annet kameraer. Olympus er også verdens største innen endoskopi.

Selskapet har nær 40 000 ansatte og hovedkontoret ligger i Shinjuku i Tokyo. Selskapet eies hovedsakelig av japanske finansinstitusjoner. Kameradivisjonen ble overtatt av Japan Industrial Partners 1. januar 2021.

De første årene

Takeshi Yamashita utdannet seg til advokat fra universitetet i Tokyo i 1915, og etter endt militærtjeneste fikk han ansettelse i handelsselskapet Tokiwa Shokai. Her gjorde han det så bra at han fikk økonomisk støtte til å starte sitt eget selskap i 1919.

Yamashita etablerte selskapet sammen med studiekameraten Shintaro Terada, som var den første japaneren til å produsere mikroskoper industrielt på 1910-tallet. Terada hadde hovedsakelig arbeidet med termometere, men Yamashita overtalte Terada til å begynne i det nye selskapet der hensikten var å utvikle nasjonal produksjon av mikroskoper. Shintaro Terada ble sjefsingeniør i Takachiho Seisakusho. Takeshi Yamashita forklarte ingeniørene at det ikke ville være tilstrekkelig å kopiere importerte produkter, men at de måtte utvikle egne og originale for å kunne konkurrere.

Bare seks måneder etter etableringen var det første mikroskopet utviklet og produsert. Det fikk modellbetegnelsen Asahi og kunne forstørre 600 ganger, men det internasjonale gjennombruddet kom med lanseringen av immersjonsmikroskopet i 1927. Termometervirksomheten som hadde fulgt med Terada, ble solgt ut i 1923.

Navnet Olympus

Olympus-navnet ble tatt i bruk i februar 1921 og refererer til Olympos i gresk mytologi, der de tolv øverste gudene og gudinnene holdt til. I japansk mytologi sies det at åtte millioner guder og gudinner bor i Takamagahara, på toppen av fjellet Takachiho. Likheten mellom fjellene var tanken bak. I 1942 endret selskapet navn til Takachiho Optical Co og i 1949 til Olympus Optical Co. I 2003 ble det endret til Olympus Corporation.

Kameraproduksjon

Olympus Pen F
Olympus Pen F var et kompaktkamera som fotograferte i halvformat på 135-film.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0
Olympus OM-1
Olympus OM-1 var et svært kompakt analogt speilreflekskamera som ble trendsettende hva både størrelse og teknologiske løsninger angikk.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0
Olympus OM-D med Zuiko zoom-objektiv

Olympus OM-D med zoomobjektivet Zuiko 100-400 mm f 5.0-6.3 tilsvarer en brennvidde på 200-800 mm i fullformat.

Av .

Olympus lanserte sitt første kamera i 1936. Det ble kalt Semi-Olympus I og var utstyrt med det første Zuiko-objektivet. Zuiko var opprinnelig optikkserien til mikroskopene, men etterhvert diversifiserte denne seg til andre områder. Olympus Chrome 6 var en serie belgkameraer for 120-film, som fotograferte i 6 x 4,5 centimeter eller 6 x 6 centimeter format.

Det første virkelig innovative kameraet fra Olympus var modellen Pen-F som ble lansert i 1959. Det brukte 135-film, men fotograferte i halvformat, det vil si 18 x 24 millimeter. Dette gjorde kameraet svært kompakt samtidig som brukeren fikk dobbelt så mange bilder på én filmrull. For alle gode formål var kvaliteten god nok. Kompetansen på å bygge kompakte kameraer brakte Olympus med seg inn i OM-systemet, som skulle konkurrere med Canon og Nikon. Kameraet og objektivene var langt mer kompakte enn konkurrentenes og pekte ut hvilket retning produktutviklingen i bransjen skulle ta.

I 1996 lanserte Olympus sitt første digitalkamera for massemarkedet, og i 2006 lanserte Olympus formatet Four Thirds, der brikken var tre fjerdedeler av en fullformatsbrikke. Fujifilm, Kodak, Leica, Panasonic, Sanyo og og Sigma var andre produsenter som sluttet seg til formatet, som var en åpen standard. I 2008 lanserte Olympus formatet Micro Four Thirds sammen med Panasonic. Andre produsenter kastet seg på dette formatet, blant annet JVC, Kodak og Sharp. I 2017 avviklet Olympus offisielt Four Thirds-systemet.

Salg av kameradivisjonen

Japan Industrial Partners (JIP) overtok Olympus kameradivisjons fabrikker, utviklingsavdeling og servicesentre fra 1. januar 2021. Olympus hadde slitt stadig mer med kameradivisjonen, og selv om de hadde tilbudt produkter som lå langt fremme teknologisk, var det ikke ensbetydende med god inntjening, samtidig som smarttelefonene tok over stadig mer av fotograferingen. Dermed kunne Olympus konsentrere virksomheten rundt medisinsk utstyr.

Viktige hendelser

  • 1919: Olympus blir etablert som Takachiho Seisakusho.
  • 1921: Olympus blir registrert som varemerke.
  • 1927: Det første immersjonsmikroskopet lanseres.
  • 1936: Det første Olympuskameraet blir lansert, Semi-Olympus I.
  • 1942: Selskapet skifter navn til Takechiho Optical Industries.
  • 1952: Olympus GT-1 gastrokamera lanseres.
  • 1959: Halvformatkameraet Olympus Pen lanseres.
  • 1964: Olympus etablerer seg i Europa, Hamburg.
  • 1968: Olympus etablerer seg i USA.
  • 1969: Zuiko Pearlcorder, verdens første mikrokassett båndopptaker blir introdusert.
  • 1975: Olympus inngår samarbeid med Winter & Ibe GmbH for å utvikle endoskopi.
  • 1987: Olympus etablerer seg i Kina, Beijing.
  • 1991: Olympus lanserer kameraet µ(mju) som blir et av selskapets bestselgere, verden over.
  • 1995: De første digitale forbrukerkameraene lanseres.
  • 2003: Selskapet skifter navn til Olympus Corporation.
  • 2003: Olympus E-1 digital speilrefleks lanseres.
  • 2010: Biologiske mikroskoper lanseres.
  • 2012: Det første speilløse kameraet lanseres, Olympus OM-D.
  • 2017: Orbeye 3D og 4K-video kirurgisk mikroskop lanseres.
  • 2021: Japan Industrial Partners overtar Olympus og danner selskapet OM Digital Solutions.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg