Olympiastadion i Roma

Av .
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Olympiastadion i Roma er et stadionanlegg som befinner seg nord-vest i den italienske hovedstaden Roma.

Faktaboks

Også kjent som

Stadio Olimpico di Roma

Planleggingen av stadionanlegget begynte i 1920-årene, og hadde først navnet Stadio dei Cipressi. Roma var kandidatby for de olympiske sommerlekene i 1940, som aldri ble avholdt, og med tanke på å kunne være vertsby for disse lekene, ble et stort idrettsanlegg med navnet Foro Mussolini (etter diktatoren Benito Mussolini, i dag Foro Italico), med blant annet friidrettsarena, tennisbaner og svømmeanlegg, innviet i 1932. Som en del av dette anlegget ble det også satt opp en stor obelisk med innskriften «Mussolini», som fremdeles står der i dag.

En ny stadion for fotball og friidrett ble ferdigstilt i 1953 med 100 000 tilskuerplasser, og det er denne som i dag har navnet Olympiastadion, et navn den fikk da Roma arrangerte de olympiske sommerlekene i 1960. I perioden fra 1953 til 1960 ble den kalt Stadio dei centomila («Stadion for de hundre tusen»).

Olympiastadion har blitt renovert og modernisert flere ganger, blant annet i forbindelse med fotball-VM i 1990, da det ble anlagt tak over tribunene. Etter den siste ombyggingen i 2008 har Olympiastadion 72 698 sitteplasser.

I tillegg til sommer-OL i 1960 og fotball-VM i 1990, ble Olympiastadion også brukt under fotball-EM i 1968 og i 1980. VM i friidrett ble arrangert her i 1987, og stadion brukes under Seksnasjonersturneringen i rugby. I forbindelse med fotball-EM i 2020 skal det spilles fire kamper på Olympiastadion i Roma.

Fotballklubbene Associazione Sportiva Roma og Società Sportiva Lazio spiller sine hjemmekamper på Olympiastadion i Roma.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg