Oluf Reed-Olsen

Faktaboks

Født
1918
Død
2002
Fødested
Aker

Oluf Reed-Olsen var en norsk motstandsmann. Sammen med brødrene Leif og Kaare Moen sprengte han broen ved Lysaker natten mellom 13. og 14. april 1940 for å hindre tyske styrker i å nå de norske styrkene ved Sollihøgda. Sprengningen var lite vellykket, men den fikk stor politisk og psykologisk betydning for det videre motstandsarbeidet i Norge.

Høsten 1940 drog Reed-Olsen og Kaare Moen til England i en liten båt. Etter flygerutdannelse i Little Norway i Canada tjenestegjorde han en tid på Island og i England, før han ble utdannet til telegrafist og etterretningsagent. Han ble sluppet ned i fallskjerm over det okkuperte Norge, der han virket som etterretningsmann for MI6. Han opprettet blant annet en observasjons- og senderpost på Sørlandet, der han rapporterte om fiendens skipsbevegelser.

Sine krigsopplevelser skildret han etter krigen i de to bøkene Vi kommer igjen (1953) og Contact (1946, ny utgave i 1983). Han ble høyt dekorert, blant annet ble han tildelt Krigskorset med sverd. Som eneste nordmann har han fått en egen stand i Imperial War Museum i London.

Etter krigen gjorde han en betydelig innsats i speiderbevegelsen og drev i mange år Vesta gutteleir på Håøya i Langesundsfjorden.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Norsk biografisk leksikon, 2. utgave

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg