Oluf Reed-Olsen var en norsk motstandsmann. Sammen med brødrene Leif og Kaare Moen sprengte han broen ved Lysaker natten mellom 13. og 14. april 1940 for å hindre tyske styrker i å nå de norske styrkene ved Sollihøgda. Sprengningen var lite vellykket, men den fikk stor politisk og psykologisk betydning for det videre motstandsarbeidet i Norge.

Høsten 1940 drog Reed-Olsen og Kaare Moen til England i en liten båt. Etter flygerutdannelse i Little Norway i Canada tjenestegjorde han en tid på Island og i England, før han ble utdannet til telegrafist og etterretningsagent. Han ble sluppet ned i fallskjerm over det okkuperte Norge, der han virket som etterretningsmann for MI6. Han opprettet blant annet en observasjons- og senderpost på Sørlandet, der han rapporterte om fiendens skipsbevegelser.

Sine krigsopplevelser skildret han etter krigen i de to bøkene Vi kommer igjen (1953) og Contact (1946, ny utgave i 1983). Han ble høyt dekorert, blant annet ble han tildelt Krigskorset med sverd. Som eneste nordmann har han fått en egen stand i Imperial War Museum i London.

Etter krigen gjorde han en betydelig innsats i speiderbevegelsen og drev i mange år Vesta gutteleir på Håøya i Langesundsfjorden.

  • Norsk biografisk leksikon, 2. utgave

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.