Oluf Onsum

Faktaboks

Oluf Onsum
Oluf Adelsten Onsum
Født
27. juni 1820, Molde
Død
9. desember 1899, Kristiania (nå Oslo)

Bilde fra Norsk biografisk leksikon

Oluf Onsum
Av /Kunnskapsforlaget/NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Oluf Onsum var en norsk forretningsmann og industrigründer. Han grunnla blant annet Kværner Brug (nå Kværner ASA) og Christiania Spigerverk.

Liv og virke

Onsum kom 16 år gammel til Oslo for å gå i kjøpmannslære og ble ansatt i isenkram- og jernvareforretningen til Donato Brambani. Han giftet seg senere med Brambanis enke, noe som brakte ham betydelige midler.

Videre så Onsum behovet for byggevarer under hovedstadens ekspansjon og anla i 1853 jernstøperiet Kværner Brug i Lodalen og tok samme år initiativ til dannelsen av Christiania Spigerverk. Han utvidet senere produktspektret ved blant annet å kjøpe teglverk og papirfabrikk, anlegge sagbruk og drive leiegårdsvirksomhet.

Onsum ble en av byens rikeste menn og satt 20 år i kommunestyret, hvor han hadde stor innflytelse og en rekke tillitsverv. Som bedriftsleder var han eneveldig og autoritær, men utøvde også et visst sosialt ansvar overfor arbeiderne med blant annet sykekasse.

En konflikt rundt sykekasseforvaltningen førte i 1878 til et voldsomt sammenstøt mellom arbeidere og politi, også kalt Onsumslaget, utenfor hans herskapelige hus ved Galgeberg, kjent som Onsumslottet. Under nedgangsperioden i 1880-årene fikk han økonomiske vanskeligheter og gikk i 1887 konkurs.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg