Olof von Dalin

Faktaboks

Olof von Dalin
Uttale
dalˈin
Født
29. august 1708, Halland
Død
12. august 1763, Stockholm

Artikkelstart

Olof von Dalin var en svensk dikter, publisist, historiker og fra 1737 kongelig bibliotekar.

I 1727 kom Dalin til Stockholm som huslærer hos familien Rålamb. Her knyttet han kontakter med adelige og kulturinteresserte personer som var villige til å støtte den talentfulle prestesønnens forfattervirksomhet. Dalins ungdomsdiktning strekker seg over mange sjangere, fra rene leilighetsdikt til litterære pastisjer, gjerne med satiriske innslag. I årene 1732–34 utga og skrev han anonymt tidsskriftet Then swänska Argus, etter mønster av Joseph Addison og Richard Steeles publikasjoner. Det ble en stor suksess. Siktemålet var moralsk dannelse i opplysningstidens ånd, og et moderat forsvar for tanke- og trosfrihet vekslet med artikler om det svenske språks renhet, pedagogiske og politiske problemer, og angrep på menneskelige svakheter. Tidsskriftet ble skrevet på en nyskapende, enkel prosa, som kom til å innlede den yngre nysvenske perioden i svensk språkhistorie.

De følgende åtte årene ble en blomstringstid i Dalins forfatterskap. Hyrdedikt og lovsanger om ensomheten, dikt til bryllup og begravelse, erotiske dikt og folkeviseimitasjoner er motivgrupper som stadig kommer igjen. Politisk og moralsk satire finner man blant annet i Sagan om hästen (1740), hvor det fortelles om det svenske folk og dets konger fra Gustav Vasa. Etter utnevnelsen til rikshistoriograf i 1755, skrev han Swea rikes historia (1747–62) i 4 bind, et populært og lettlest arbeid som ble et forbilde i sin skepsis mot de tidligere fantasifulle spekulasjoner om svensk historie. En moderne utgave av Dalins skrifter finnes ikke.

Utvalgte verk

  • Tidsskriftet Then Swänska Argus (1732–34)
  • Den Afwundsiuke (1739)
  • Wisdoms-Prof (1739)
  • Swea rikes historia (4 bind, 1747–62)
  • Beskrifning om en Runsten wid Drotningholm (1751)
  • Ord, Sungne öfver Måltiden (1751)

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Carlsson, Ingemar. (1997). Olof von Dalin : samhällsdebattör, historiker, språkförnyare. Varberg: CAL-förlaget
  • Dyberg, Nils-Olof. (1946). Olof Dalin och tidsidéerna. Uppsala: Almquist & Wiksell
  • Eriksson, Nils. (1976). Dalin - Botin - Lagerbring: historieforskning och historieskrivning i Sverige 1747–1787 (doktoravhandling). Göteborgs Universitet.
  • Lamm, Martin. (1908). Olof Dalin: En litteraturhistorisk undersökning af hans verk. Uppsala: Almquist & Wiksell

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg