Olof von Dalin

Faktaboks

Olof von Dalin
uttale:
dalˈin
født:
29. august 1708, Halland
død:
12. august 1763, Stockholm

Olof von Dalin var en svensk dikter, publisist, historiker og fra 1737 kongelig bibliotekar.

I 1727 kom Dalin til Stockholm som huslærer hos familien Rålamb. Her knyttet han kontakter med adelige og kulturinteresserte personer som var villige til å støtte den talentfulle prestesønnens forfattervirksomhet. Dalins ungdomsdiktning strekker seg over mange sjangere, fra rene leilighetsdikt til litterære pastisjer, gjerne med satiriske innslag. I årene 1732–34 utga og skrev han anonymt tidsskriftet Then swänska Argus, etter mønster av Joseph Addison og Richard Steeles publikasjoner. Det ble en stor suksess. Siktemålet var moralsk dannelse i opplysningstidens ånd, og et moderat forsvar for tanke- og trosfrihet vekslet med artikler om det svenske språks renhet, pedagogiske og politiske problemer, og angrep på menneskelige svakheter. Tidsskriftet ble skrevet på en nyskapende, enkel prosa, som kom til å innlede den yngre nysvenske perioden i svensk språkhistorie.

De følgende åtte årene ble en blomstringstid i Dalins forfatterskap. Hyrdedikt og lovsanger om ensomheten, dikt til bryllup og begravelse, erotiske dikt og folkeviseimitasjoner er motivgrupper som stadig kommer igjen. Politisk og moralsk satire finner man blant annet i Sagan om hästen (1740), hvor det fortelles om det svenske folk og dets konger fra Gustav Vasa. Etter utnevnelsen til rikshistoriograf i 1755, skrev han Swea rikes historia (1747–62) i 4 bind, et populært og lettlest arbeid som ble et forbilde i sin skepsis mot de tidligere fantasifulle spekulasjoner om svensk historie. En moderne utgave av Dalins skrifter finnes ikke.

Utvalgte verk

  • Tidsskriftet Then Swänska Argus (1732–34)
  • Den Afwundsiuke (1739)
  • Wisdoms-Prof (1739)
  • Swea rikes historia (4 bind, 1747–62)
  • Beskrifning om en Runsten wid Drotningholm (1751)
  • Ord, Sungne öfver Måltiden (1751)

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Carlsson, Ingemar. (1997). Olof von Dalin : samhällsdebattör, historiker, språkförnyare. Varberg: CAL-förlaget
  • Dyberg, Nils-Olof. (1946). Olof Dalin och tidsidéerna. Uppsala: Almquist & Wiksell
  • Eriksson, Nils. (1976). Dalin - Botin - Lagerbring: historieforskning och historieskrivning i Sverige 1747–1787 (doktoravhandling). Göteborgs Universitet.
  • Lamm, Martin. (1908). Olof Dalin: En litteraturhistorisk undersökning af hans verk. Uppsala: Almquist & Wiksell

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg