Olli Jalonen er en finsk forfatter. Hans bøker framstår som vesentlige etiske diskusjoner om menneskenes liv og livsvilkår, i Finland og i verden.

Han debuterte med en novellesamling i 1978 og fikk J. H. Erkkos debutantpris for den. Han har utgitt en rekke romaner, i tillegg til drama og noen barnebøker. Romanen Poikakirja (2010, «Guttens egen bok») er en selvbiografi fra oppvekstårene.

Et av Jalonens hovedverk er en slektskrønike i tre bind: Johan ja Johan (1989, svensk oversettelse Johan och Johan 1991), Isäksi ja tyttäreksi (1990, Som far og datter) og Elämä, ja elämä (1992 «Liv og liv»). Første bind foregår i Finland og Sovjetunionen i årene etter borgerkrigen i 1918 og skildrer farens resignasjon i møte med sovjetkommunismen, mens det neste bindet skildrer en reise gjennom Europa i nåtid hvor en skilt etnolog røver med seg datteren, som han tidligere har sveket, i et forsøk på å gjenopprette relasjoner og å overføre sine egne verdier til neste generasjon.

Jalonen drøfter menneskets livsvilkår og dets muligheter til å ta etiske avgjørelser, og det luftige språket avspeiler de mentale og også konkrete nederlagene som rammer de fleste personene i verket.

Han fikk Eino Leino-prisen og Finlandiaprisen i 1990 for Isäksi ja tyttäreksi/Som far og datter.

Jalonen har tre ganger blitt nominert til Nordisk råds litteraturpris; for Hotell for levande 1986, for Johan ja Johan 1992 og for Som far og datter 1993.

Romanene 14 solmua Greenwichiin (2008, «14 knop til Greenwich») og Miehiä ja ihmisiä (2014, «Menn og mennesker») ble også nominert til Finlandiaprisen.

På norsk finnes prisvinnerromanen Som far og datter (1991) og Hotell for levande (1987). På svensk finnes dertil Johan och Johan.

Jalonen har universitetsutdannelse i samfunnsfag fra 1985, og tok doktorgrad i 2006. Han er gift med forfatterkollegaen Riitta Jalonen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.