Olli Jalonen, finsk forfatter. Universitetsutdannelse i samfunnsfag 1985, doktorgrad 2006. Gift med forfatterkollegaen Riitta Jalonen.

Han debuterte med en novellesamling i 1978 og har utgitt en rekke romaner, bl.a. en slektskrønike i tre bind: Johan ja Johan (1989, Johan og Johan), Isäksi ja tyttäreksi (1990, Som far og datter) og Elämä, ja elämä (1992, Liv, og liv). Første bind foregår i Finland og Sovjet i årene etter borgerkrigen i 1918 og skildrer farens resignasjon i møte med sovjetkommunismen, mens det neste bindet er en roadnovel gjennom Europa i nåtid hvor en skilt etnolog røver med seg datteren, som han tidligere har sveket, i et forsøk på å gjenopprette relasjoner og å overføre sine egne verdier til neste generasjon. Jalonen drøfter menneskets livsvilkår og dets muligheter til å ta etiske avgjørelser, og det luftige språket avspeiler de mentale og også konkrete nederlagene som rammer de fleste personene i verket. Han har senere gitt ut romanene Kenen kuvasta kerrot (1996, Hvilket bilde forteller du om) og Yhdeksän pyramidia (2000, Ni pyramider) og novellesamlingen Värjättyä rakkautta (2003, Farget kjærlighet). 2008-romanen 14 solmua Greenwichiin ble også nominert til Finlandiaprisen.

Eino Leino-prisen og Finlandiaprisen 1990 for Isäksi ja tyttäreksi. På norsk finnes prisvinnerromanen Som far og datter (1991) og Hotell for levende (1987).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.