Olli Jalonen, finsk forfatter. Universitetsutdannelse i samfunnsfag 1985, doktorgrad 2006. Gift med forfatterkollegaen Riitta Jalonen.

Han debuterte med en novellesamling i 1978 og har utgitt en rekke romaner, bl.a. en slektskrønike i tre bind: Johan ja Johan (1989, Johan og Johan), Isäksi ja tyttäreksi (1990, Som far og datter) og Elämä, ja elämä (1992, Liv, og liv). Første bind foregår i Finland og Sovjet i årene etter borgerkrigen i 1918 og skildrer farens resignasjon i møte med sovjetkommunismen, mens det neste bindet er en roadnovel gjennom Europa i nåtid hvor en skilt etnolog røver med seg datteren, som han tidligere har sveket, i et forsøk på å gjenopprette relasjoner og å overføre sine egne verdier til neste generasjon. Jalonen drøfter menneskets livsvilkår og dets muligheter til å ta etiske avgjørelser, og det luftige språket avspeiler de mentale og også konkrete nederlagene som rammer de fleste personene i verket. Han har senere gitt ut romanene Kenen kuvasta kerrot (1996, Hvilket bilde forteller du om) og Yhdeksän pyramidia (2000, Ni pyramider) og novellesamlingen Värjättyä rakkautta (2003, Farget kjærlighet). 2008-romanen 14 solmua Greenwichiin ble også nominert til Finlandiaprisen.

Eino Leino-prisen og Finlandiaprisen 1990 for Isäksi ja tyttäreksi. På norsk finnes prisvinnerromanen Som far og datter (1991) og Hotell for levende (1987).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.