Olivier Cadiot

Faktaboks

Olivier Cadiot
Født
8. juli 1956

Artikkelstart

Olivier Cadiot er en fransk forfatter og oversetter. Han var medredaktør for tidsskriftet Revue de littérature générale og har deltatt i nyoversettelser av Bibelen. Cadiots skjønnlitterære forfatterskap er svært sammensatt: Han har skrevet tekster som kan kategoriseres som dikt, romaner, sanger, opera og drama, men har hele tiden eksperimentert med sjangerformene.

Denne sjangeroverskridende praksisen er tydelig allerede i de første verkene. Debutteksten Diktekunsten fra 1988 (originaltittel: L'Art poetic') er både en "poetikk", i den forstand at den sier noe om hva diktekunst kan være, og i seg selv et kreativt kunstverk som leker med språket og presser ordenes betydningskapasitet til det ytterste. Futur, ancien, fugitif fra 1993 presenteres på sin side som en roman, men selve romanformen settes på prøve av et poetisk språk preget av en særegen rytme og hastighet.

I hans nyeste utgivelse, Providence fra 2014, samles flere tråder fra forfatterskapet. Her tar Robinson, en gjennomgående romanfigur fra tidligere tekster, et oppgjør med sin forfatter. Her finnes også generelle refleksjoner rundt hva kunst kan være, og det lekes intertekstuelt med Honoré de Balzacs klassiker Tapte illusjoner (som for anledningen har fått kvinnelig hovedperson). Det hele i et humoristisk og sprudlende språk som er særlig karakteristisk for Cadiots forfatterskap.

Utgivelser i norsk oversettelse

  • L'Art poetic' (1988). Norsk oversettelse: Diktekunsten (2015)

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg