Oliver Hansen Langeland

Faktaboks

Oliver Hansen Langeland
født:
30. januar 1887, Eid, Nordfjord
død:
9. februar 1958

Oliver Hansen Langeland var en norsk major, sosialøkonom, og var ansatt i Oslo ligningsvesen, der han var avdelingssjef fra 1945. Langeland inntok en sentral stilling i motstandskampen under andre verdenskrig, og var leder for Milorg D13 i årene 1942-1944.

Etter krigen var han meget kritisk til rettsoppgjøret og den formen og omfanget det fikk, der et stort antall passive NS-medlemmer ble dømt, mens politikere, embetsmenn og næringslivsfolk som ikke var medlemmer av NS, men hadde samarbeidet med den tyske okkupasjonsmakten i den første delen av krigen, gikk fri.

I 1948 utgav han boken «Dømmer ikke», der han også kritiserte regjeringen Nygaardsvolds opptreden før, under og etter 9. april 1940, og tok til orde for riksrett mot regjeringsmedlemmene som en del av rettsoppgjøret. Langeland ble anmeldt for injurier av myndighetene ved riksadvokaten, men ble frikjent i 1950. Visse utsagn i boken ble mortifisert og boken inndratt. Året etter utgav han boken "Forat I ikke skal dømmes". Boken «Dømmer ikke» ble nyutgitt i 2010.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg