Oliver Hansen Langeland var en norsk major, sosialøkonom, og var ansatt i Oslo ligningsvesen, der han var avdelingssjef fra 1945. Langeland inntok en sentral stilling i motstandskampen under andre verdenskrig, og var leder for Milorg D13 i årene 1942-1944.

Etter krigen var han meget kritisk til rettsoppgjøret og den formen og omfanget det fikk, der et stort antall passive NS-medlemmer ble dømt, mens politikere, embetsmenn og næringslivsfolk som ikke var medlemmer av NS, men hadde samarbeidet med den tyske okkupasjonsmakten i den første delen av krigen, gikk fri.

I 1948 utgav han boken «Dømmer ikke», der han også kritiserte regjeringen Nygaardsvolds opptreden før, under og etter 9. april 1940, og tok til orde for riksrett mot regjeringsmedlemmene som en del av rettsoppgjøret. Langeland ble anmeldt for injurier av myndighetene ved riksadvokaten, men ble frikjent i 1950. Visse utsagn i boken ble mortifisert og boken inndratt. Året etter utgav han boken "Forat I ikke skal dømmes". Boken «Dømmer ikke» ble nyutgitt i 2010.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.