Faktaboks

Olga Tokarczuk
Uttale

tåkˈartsjok

Født
29. januar 1962, Sulechów
Olga Tokarczuk

Olga Tokarczuk ble tildelt Nobelprisen i litteratur for 2018 (tildelingen skjedde i 2019).

Olga Tokarczuk er en polsk forfatter og samfunnsdebattant. I 2019 ble hun tildelt Nobelprisen i litteratur for 2018. Hun debuterte som lyriker i 1989 og er i Polen en både kritikerrost og folkekjær romanforfatter. Det internasjonale gjennombruddet kom da romanen Løperne ble oversatt til engelsk og hun fikk MAN Bookerprisen.

Litteraturen hennes har ofte et metafysisk plan, i tillegg til å være et flettverk av forskjellige tidsepoker og mange (også historiske) karakterer. Et tilbakevendende tema i bøkene hennes er nasjonalisme og multikulturalisme, blant annet skriver hun ofte om geografiske områder som har vært befolket av ulike etniske og religiøse grupper. Hun oppgir å være inspirert av psykoanalytikere som Carl Gustav Jung og Sigmund Freud, men også mytologi og bøkene til Nikolaj Gogol og Anton Tsjekhov.

Et påfallende trekk ved Olga Tokarczuks popularitet i Polen er at hun både er bejublet av kritikerne og det brede publikum. Den mest prestisjetunge polske litteraturprisen Nike har både en egen pris delt ut av en sakkyndig jury og en delt ut av leserne. Tokarczuk fikk begge prisene både for romanen Løperne i 2008 og for Jakobsbøkene i 2015.

Biografi

Tokarczuk er født og oppvokst i den østlige delen av Polen, i bygden Klenica. Begge foreldrene hennes er lærere. Da hun skulle begynne på videregående, flyttet de til tettstedet Kietrz, sør i landet. Etter videregående begynte hun å studere klinisk psykologi ved universitetet i Warszawa. Da startet interessen hennes for arbeidene til psykoanalytikerene Carl Gustav Jung og Sigmund Freud.

Etter at hun fullførte studiene i 1985, flyttet hun til Wałbrzych, der hun både jobbet som psykoterapeut og med å utdanne lærere. Mellom 1990 og 1994 bodde hun med familien i Storbritannia, før hun i 1994 flyttet tilbake og bosatte seg i bygden Krajanów.

Forfatterskap

Debut og nasjonalt gjennombrudd

Tokarczuk debuterte skjønnlitterært med to noveller i et tidsskrift for ungdommer da hun var sytten år. I 1989 ga hun ut sin første bok, diktsamlingen «Byen i speil» (Miasto w lustrach). Hun fikk sitt nasjonale gjennombrudd i 1996 med «Forhistorien og andre tider» (Prawiek i inne czasy).

Tokarczuks mest kjente roman er Løperne, som kom på polsk i 2007 og på norsk i 2012. Handlingen foregår på mange ulike steder og til mange ulike tider. Blant annet skriver hun om en russisk-ortodoks sekt som tror på at man fordriver ondskapen i verden ved å holde seg i konstant bevegelse. Boken er på et overordnet nivå en refleksjon rundt det å reise – og hva det vil si å være et moderne flyplassmenneske.

Økokrim

Før din plog over de dødes knokler ble utgitt i Polen i 2007 (på norsk i 2019) og har blitt kalt for en «økokrim», altså en økologisk inspirert kriminalroman. Boken følger den eldre og smått eksentriske kvinnen Janina Duszejko, som bor i et isolert hus på bygda sørvest i Polen. Hun er opptatt av dyrs rettigheter og en ivrig leser av den britiske poeten William Blake. Kriminalintrigen kommer i stand da hun finner en av naboene sine – en ivrig og grusom jeger – myrdet på kjøkkenet sitt.

Boken ble filmatisert i 2017 av regissør Agnieszka Holland. Den kom på kortlisten til Man Bookerprisen da den ble oversatt til engelsk i 2019.

En allegori over det multietniske Europa

I 2014 vakte Tokarczuk oppsikt i Polen da hun publiserte «Jakobsbøkene» (Księgi Jakubowe), en historisk inspirert roman på 912 sider som hun brukte syv år på å skrive. Handlingen foregår på 1700-tallet i det som er Ukraina nå, men som på den tiden var en del av Det polsk-litauiske riket.

Boken forteller om Jakob, et medlem av en jødisk sekt som utnevner seg selv til messias. Den er et portrett av et multietnisk og mangefasettert samfunn og et eksempel på at det ikke finnes «rene» nasjonaliteter med et unikt og adskilt sett med gener. Historien er full av slike mangfoldige samfunn som er fulle av gnisninger mellom ulike grupper, men også samhold og fellesskap. Romanen kan leses som en allegori på det som skjer i det flerkulturelle Europa i dag.

Nobelprisen

Olga Tokarczuk ble tildelt Nobelprisen i litteratur for 2018 (tildelt i 2019). I juryens begrunnelse står det at hun får prisen «for en narrativ forestillingsevne som sammen med en leksikalsk lidenskap representerer kryssing av grenser som en form for tilværelse.»

Politisk aktivist

Tokarczuk er en politisk aktivist, kjent for å være veganer, dyreverner og feminist. Hun har samarbeidet med partiet De Grønne i Polen og har sittet i redaksjonen til det venstreradikale tidsskriftet «Politisk Kritikk» (Krytyka Polityczna). Hun mottok en rekke dødstrusler etter at hun argumenterte for at Polen skulle ta imot flere flyktninger under flyktningkrisen i 2013. Hennes kritiske uttalelser om polske forbrytelser utført mot den jødiske befolkningen under Holocaust har også vakt sterke reaksjoner hos konservative grupper. I tillegg har hun vært kritisk til den polske PiS-regjeringens konsekvente angrep på demokratiske institusjoner.

Utgivelser

Et utvalg

  • Miasto w lustrach (1989)
  • Podróż ludzi Księgi (1993)
  • E. E. (1995, norsk oversettelse i 2001)
  • Prawiek i inne czasy (1996, oversatt til svensk i 2006 som Gammeltida och andra tider)
  • Szafa (1997)
  • Daghus, natthus (1998, norsk oversettelse 2021)
  • Lalka i perła (2001)
  • Gra na wielu bębenkach (2001, oversatt til svensk i 2002 som Spel på många små trummor)
  • Løperne (utgitt 2007, norsk oversettelse i 2012)
  • Før plogen din over de dødes knokler (utgitt 2009, norsk oversettelse i 2019)
  • Moment niedźwiedzia (2012, oversatt til svensk i 2014 som Björnens ögonblick (essäer))
  • Księgi Jakubowe (2014, oversatt til svensk i 2019 som Jakobsböckerna)
  • Bisarre fortellinger (2018, norsk oversettelse i 2020)

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg