Olenellidae

Eksempler på typiske olenellide trilobitter: Til venstre den skandinaviske Kjerulfia lata, til høyre den nord-amerikanske Olenellus thompsoni. Legg merke til de bittesmå haleskjoldene og de store øynene.

Artikkelstart

Olenellidae, utdødd leddyrfamilie i klassen trilobitter. De er blant de aller tidligste leddyrfossiler vi kjenner. De finnes bare i tidlig kambrium og er derfor viktige ledefossiler.

Faktaboks

Uttale
olenˈellidae

Hodet var forholdsvis stort og velutviklet, med tydelig kroppsakse og store øyne uten suturlinjer (svakhetslinjer som sprakk ved skallskifte) på oversiden av hodet. Kroppen var forholdsvis lang, med mange ledd og ble smalere bakover, mens haleskjoldet var svært lite, og besto bare av ett eller 2-3 kroppsledd (De fleste trilobitter hadde haleskjold som besto av minst 5-6 sammenvokste ledd).

De finnes i områder som i tidlig kambrium var deler av en gruppe kontinenter som lå nær hverandre: Laurentia, Sibir og Baltica. De finnes ikke i de områdene som tilhørte Gondwana.

Kjente typer i Norge er Holmia og Kjerulfia.

Det er ukjent hva de levde av, men i underkambriske sandsteiner (Mickwitzia-sandstenen) i Västergötland har man funnet sporfossiler hvor et spor etter en mark ender i et gravespor (kalt Rusophychus) etter en trilobitt, sannsynligvis en olenellid.

Disse og mange andre fossile spor er beskrevet i:

Jensen, Sören (1997): Trace fossils from the Lower Cambrian Mickwitzia sandstone, south-central Sweden. Fossils & Strata Volume 42 , pp. 1-111: F&S_42

Holmia og Kjerulfia er beskrevet i:

Kiær, Johan (1916): The lower Cambrian Holmia fauna at Tømten in Norway. Vitenskapsselskapets Skrifter, Matematisk Naturvitenskapelig Klasse 1916. 140 sider.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg