Oleana AS

Oleanas fabrikklokaler ligger langs ved vannet i Ytre Arna i bygget som huset Arna Fabrikker.
Oleanas lokaler
Av .

Artikkelstart

Oleana AS er et norsk tekstilindustriselskap som holder til i Ytre Arna utenfor Bergen, som i hovedsak produserer trikotasje. Bedriften ble startet i 1992 av Signe Aarhus, ektemannen Kolbjørn Valestrand og deres kollega fra Dale Fabrikker, Hildegunn Møster.

I 2016 overtok Aarhus’ datter, Gerda Sørhus Fuglerud og hennes mann, Steffen Fuglerud, driften. Fra 1987 og frem til 2018 var Solveig Hisdal fast ansatt designer for Oleana, siden 2018 har svenske Matilda Norberg vært sjefsdesigner. I 2015 hadde bedriften 70 ansatte, i 2019 var det 59 ansatte.

Produkter

Oleanas tynne cardigans i merinoull, silke og alpakka, her i Solveig Hisdals umiskjennelige design.
Oleana/Hisdal
Av .

Bedriften produserer cardigans, pull-overs, luer, skjerf, kåper, kjoler, skjørt og topper for damer; og har en mindre barnekolleksjon med kjoler, alpeluer og jakker. I tillegg har de en interiørkolleksjon med puter og pledd, både vevde og strikkede. Oleana kaller produktene sine for Fair Made, basert på at det meste av prosessene i produksjonen foregår i Norge og på egen fabrikk, inkludert de mest tidkrevende prosessene. Garnet til trikotasjeproduktene kjøpes fra stort sett europeiske leverandører, mens trykking og ferdiggjøring av silkeskjerfene skjer i Borås i Sverige. Oleana benytter kun naturfibre: merinoull, ull fra Norsk kvit sau, alpakka, silke og lin.

Historie

Hos Oleana har de utstilt alle kolleksjonene som har blitt lansert gjennom firmaets eksistens i fabrikklokalene, slik at besøkende kan se alle de fargerike mønstrene. Her fra en tidlig kolleksjon.
Tidlig design
Lisens: CC BY NC SA 3.0

De tre som startet Oleana hadde vært kolleger på Dale Fabrikker, hvor det i løpet av 1980-tallet stadig ble skåret ned på staben og tekstilindustrien i Norge baserte seg mer og mer på utflagging. Hildegunn Møster hadde begynt som ketler før hun utdannet seg til Norges første strikkemekaniker, Signe Aarhus var utdannet tekstilingeniør, i tillegg til en faglærerutdanning i vev fra Statens Lærerhøgskole i forming i Oslo. Ektemannen Kolbjørn Valestrand var siviløkonom. Aarhus sa opp med stor mediaoppmerksomhet i Dale Fabrikker, på bakgrunn av misnøye med arbeidsforholdene og kort tid etterpå bestemte de tre seg for å starte egen tekstilbedrift. En av forutsetningene for de tre gründerne var at alle arbeidsprosessene skulle foregå i Norge, også ketlingen; som er den mest arbeidsintensive delen av produksjonen i trikotasje når elementene som er flatstrikket skal føyes sammen.

Nye lokaler med historisk sus

Bedriften startet opp i lokaler hos Janusfabrikken på Espeland, men i 2012 flyttet de til Arna Næringspark, hvor Arna fabrikker hadde sin virksomhet. Da Oleana startet opp var det Aarhus som var formgiver for koftene, men da hun og ektemannen besøkte utstillingen «Brudetrøyer fra en Byjente» i Galleri Vognremissen i Oslo høsten 1992, oppdaget de Solveig Hisdal og allerede samme høst laget Hisdal sitt første design for Oleana. I begynnelsen arbeidet hun som frilansdesigner. Datteren, Trine Hisdal, er Oleanas faste fotograf.

De første Oleana-jakkene var strikket i garn fra Svanedal Ullvarefabrikk, i norsk ull blandet med newzealandsk. Etter at den la ned (etter å ha fusjonert med Sandnes Uldvarefabrik), fant Oleana ikke en norsk leverandør de var fornøyd med, og byttet til utenlandske leverandører, og til garn i merinosilke og alpakka for trikotasjedelen av produksjonen. Høsten 2019 var det igjen norsk ull i kolleksjonen, i vevde jakker som de samarbeidet med Røros Tweed og Rauma Ullvare om å få produsert i Norge. I konfeksjonsdelen av kolleksjonen har Oleana også i mange år benyttet stoffer fra Krivi Vev på Tingvoll.

Nye eiere og ny designer

Med ny designer og en ny generasjon eiere har Oleana ny og redesignet logo. Forsiden på høstkatalogen 2019 viste en kjole i vevet stoff fra Krivi Vev på Tingvoll.
Katalog-forside 2019
Av .
Lokalene er lyse og innbydende med store vinduer.
Interiør fabrikken
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Da Gerda Sørhus Fuglerud og hennes mann Steffen Fuglerud overtok bedriften, sammenfalt dette med at Solveig Hisdal var klar for pensjonisttilværelsen, og dermed måtte de nye eierne finne en ny designer. Valget falt på Matilda Norberg, som ved siden av å ha en Master i Knitwear Design, hadde jobbet for det danske motemerket Henrik Vibskov.

Utsalg

Oleana har butikk i Oslo, Bergen, Stavanger, Stockholm og Hamburg, og selges i Mellom-Europa, Storbritannia, Japan og USA. De er del av Economusée systemet, som betyr at de er en åpen håndverksbedrift hvor man kan besøke og se selve produksjonen. Sammen med flere andre bedrifter i området, inkludert Dale of Norway, Norlender og Hillesvåg Ullvarefabrikk, er Oleana del av VisitBergens «Ullruta».

Utmerkelser

Oleana har mottatt flere designpriser. Merket for god design fra Norsk Designråd har de mottatt i 1993, 1997, 1999, 2001 og 2002. Hisdal mottok Jacob-prisen i 2000. Nasjonalmuseet har kjøpt inn «Best bud kjole» (se bildet til høyre fra katalogforsiden) og «Soft May Coat» fra Oleanas høst- og vinterkolleksjon 2019. «Best bud kjole» er produsert i et ull- og linstoff, vevd på Krivi Vev as på Tingvoll. «Soft May Coat» er en tykk kåpe i norsk ull, vevd på Røros Tweed og designet av Matilda Norberg. Begge er ferdigstilt og sydd på Oleanas fabrikk.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Klepp, I.G. og T.S. Tobiasson (2013). Ren ull, Aschehoug
  • Klepp, I.G. og T.S. Tobiasson (2018), Norsk strikkehistorie, Vormedal
  • Valestrand, K., S. Aarhus og S. Hisdal (2010) Oleana, fra drøm til eventyrlig virkelighet, Cappelen Damm
  • Klepp, I.G. mfl. (2019),

    KRUS final report: Enhancing local value chains in Norway, SIFO Report No 8-19

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg