Ole Windingstad, norsk-amerikansk dirigent. Windingstad emigrerte til USA i 1906 og var en markant musikkpersonlighet, særlig i det store norske miljøet i New York.

Ole Windingstad var sønn av en organist, og fikk musikkundervisning gjennom oppveksten i Sandefjord. Han fikk studere videre med Peter Lindeman, Per Winge og Gustav Lange ved Musikkonservatoriet i Oslo, og hadde deretter en lærerik tid ved Konservatoriet i Leipzig.

Windingstad utvandret som 20-åring til USA, der han virket som organist i sjømannskirken i New York og utfoldet en allsidig virksomhet som kordirigent. Han ble blant annet dirigent for Nordmændenes Sangforening i Brooklyn i 1911, en posisjon han hadde helt til 1939.

Mellom 1913 og 1929 var Windingstad dirigent for Scandinavian Symphony Orchestra i New York, og var ofte førstevalg til å lede musikken ved store skandinaviske anledninger i New York. Han gjestet Oslo-Filharmonien i 1923 og 1926.

Senere var Windingstad blant annet sjefdirigent for New Orleans Symphony Orchestra (1940–1944) og Albany Symphony Orchestra (1945–1948). 

Windingstad skrev en symfoni (1913) og flere korverker. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.