Ole Windingstad

Faktaboks

Ole Windingstad

Ole Edvard Windingstad

Født
18. mai 1886, Sandefjord
Død
3. juni 1959, Kingston, New York, USA

Artikkelstart

Ole Windingstad, norsk-amerikansk dirigent. Windingstad emigrerte til USA i 1906 og var en markant musikkpersonlighet, særlig i det store norske miljøet i New York.

Karriere

Ole Windingstad var sønn av en organist, og fikk musikkundervisning gjennom oppveksten i Sandefjord. Han fikk studere videre med Peter Lindeman, Per Winge og Gustav Lange ved Musikkonservatoriet i Oslo, og hadde deretter en lærerik tid ved Konservatoriet i Leipzig.

Windingstad utvandret som 20-åring til USA, der han virket som organist i sjømannskirken i New York og utfoldet en allsidig virksomhet som kordirigent.

Windingstad ble dirigent for Nordmændenes Sangforening i Brooklyn i 1911, en posisjon han hadde helt til 1939. I tilknytning til dette ledet han det såkalte Scandinavian Symphony Orchestra 1913–1929. Med disse kreftene var han et førstevalg til å lede musikken ved store skandinaviske anledninger i New York.

Windingstad gjestet Oslo-Filharmonien ved to anledninger i mellomkrigstiden, i 1923 med blant annet Christian Sindings første symfoni og i 1926 med den norske tenoren Bjørn Talén som solist i operaarier.

Windingstad var sjefdirigent for New Orleans Symphony Orchestra fra 1940 til 1944. Her tok han over under vanskelige forhold, men maktet å organisere et fast orkester med en innholdsrik sesong.

Fra 1945 dirigerte han i noen år ved to orkestre i staten New York, Albany Symphony Orchestra og Dutchess County Symphony Orchestra (det senere Hudson Valley Philharmonic). Med sistnevnte holdt han en stor konsert med norsk program i Carnegie Hall i november 1953.

I 1955 ledet han Oslo-Filharmonien i Edvard Griegs operafragment Olav Trygvason med tekst av Bjørnstjerne Bjørnson, og i sin egen symfoni Flo og ebbe (The Tides).

Foruten symfonien Flo og ebbe (1913) skrev Windingstad blant annet flere korverker.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg