Ole Wanscher var en dansk arkitekt med møbler som spesialfelt. Han hadde stor betydning for flere generasjoner skandinaviske møbelformgivere.

I 1929 opprettet Wanscher egen virksomhet og innledet et mangeårig samarbeid med snekkermester Andreas J. Iversen. Samarbeidet resulterte i en rekke eksklusive møbler som estetisk og håndverksmessig regnes som høydepunkter i dansk møbelproduksjon.

De fleste av Wanschers møbler er en videreutvikling av engelske bruksmøbler, som han hadde en særlig forkjærlighet for og gjennomførte omfattende studier av. Wanschers møbler kjennetegnes ved spinkle og spenstige former som utnytter treets konstruktive muligheter.

Mellom 1931 og 1936 underviste Wanscher i møbeltegning på Kunsthåndværkerskolen, og i 1955–1973 var han professor ved kunstakademiet. Som forsker og skribent har han hatt betydning for dansk møbelkunst og møbelindustri.

Hans store verk Møbelkunsten. Studier i Møbeltypernes Æstetik og Historie (1955) er oversatt til flere språk. Avhandlingen Sella curutis, the folding stool, an ancient symbol of dignity (1980) behandler klappstolen som seremonielt møbel og bruksmøbel innenfor en lang rekke kulturer. Hans siste verk var Møblets æstetik, 1985.

  • Hansen, Per H. Da danske møbler blev moderne: historien om dansk møbeldesigns storhedstid. Syddansk Universitetsforlag / Lindhardt og Ringhof. 2016.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.