Faktaboks

Ole Wanscher
Født
16. september 1903, København, Danmark
Død
27. desember 1985, Charlottenlund, Danmark
Armstol
Ole Wanscher. Armstol. Modell: Colonial Chair / PJ 149. Produsert av Poul Jeppesen.

Ole Wanscher var en dansk arkitekt med møbler som spesialfelt. Han hadde stor betydning for flere generasjoner skandinaviske møbelformgivere.

Egen virksomhet

I 1929 opprettet Wanscher egen virksomhet og innledet et mangeårig samarbeid med snekkermester Andreas J. Iversen. Samarbeidet resulterte i en rekke eksklusive møbler som estetisk og håndverksmessig regnes som høydepunkter i dansk møbelproduksjon.

Engelsk påvirkning

De fleste av Wanschers møbler er en videreutvikling av engelske bruksmøbler, som han hadde en særlig forkjærlighet for og gjennomførte omfattende studier av. Wanschers møbler kjennetegnes ved spinkle og spenstige former som utnytter treets konstruktive muligheter.

Professor og pedagog

Mellom 1931 og 1936 underviste Wanscher i møbeltegning på Kunsthåndværkerskolen, og i 1955–1973 var han professor ved kunstakademiet. Som forsker og skribent har han hatt betydning for dansk møbelkunst og møbelindustri.

Forfatterskap

Hans store verk Møbelkunsten. Studier i Møbeltypernes Æstetik og Historie (1955) er oversatt til flere språk. Avhandlingen Sella curutis, the folding stool, an ancient symbol of dignity (1980) behandler klappstolen som seremonielt møbel og bruksmøbel innenfor en lang rekke kulturer. Hans siste verk var Møblets æstetik, 1985.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Hansen, Per H. (2016). Da danske møbler blev moderne: historien om dansk møbeldesigns storhedstid, Syddansk Universitetsforlag / Lindhardt og Ringhof

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg