Faktaboks

Ole Rønning
Født
1907, Hamar
Død
1993, Oslo

Ole Rønning var en norsk musiker og komponist. Han spilte trekkspill, og hadde fløyte og saksofon som bi-instrumenter. Rønning var landskjent som utøver i radioprogrammer med gammeldans i over femti år. Han var hele sitt yrkesaktive liv musiker, og levde vesentlig av å spille på restauranter.

Bakgrunn

Ole Rønning ble født og vokste opp på Storhamar i Hedmark. Hans musikalske interesse ble tent i seksårsalderen, da han fikk en torader. Den ble etter hvert byttet ut med et kromatisk trekkspill. Allerede i niårsalderen spilte han for første gang til dans. Rønnings læremester var hans far, banevokter Karl Rønning. Utover undervisningen han fikk av faren, hadde Rønning ingen systematisk opplæring på trekkspill. I 16-årsalderen begynte han imidlertid å ta undervisning i piano, saksofon og fløyte. Særlig blåseinstrumentene benyttet han mye som bi-instrumenter da han ble profesjonell musiker.

Som utøver

I 16-årsalderen dannet Rønning sitt første orkester, som het «Døgnfluene». Orkesteret hadde en mengde oppdrag, og spilte også i lokalradioen fra Hamar på slutten av 1920-tallet. I 1930 flyttet Rønning til Oslo, hvor han ble boende livet ut.

Da Rønning skulle etablere seg som yrkesmusiker, måtte man ta en opptaksprøve for å bli medlem av Norsk Musikerforening (senere Norsk Musikerforbund og i dag Creo). Han prøvespilte i 1932 på både trekkspill og fløyte, og ble etter det opptatt som medlem i foreningen. I årene som fulgte spilte han i en rekke sammenhenger, alt i fra restaurantoppdrag til akkompagnement på revyer, og egne konserter.

Fra 1940 og helt frem til 1959 var Rønning fast musiker på restauranten Humla i Oslo. Deretter jobbet han som frilansmusiker frem til 1965. Som frilanser spilte han blant annet på høyfjellshoteller, danskebåtene som gikk fra Oslo, og ved forskjellige teatre. I 1965 ble han igjen restaurantmusiker, og spilte på kroen «Den runde tønne» i Oslo, helt frem til han pensjonerte seg i 1987.

I NRK

Rønning spilte utallige programmer for NRK radio, og ble gjennom dette et begrep innen norsk gammeldans. Hans første sending var på lokalradioen fra Hamar allerede i 1927, og første gang han spilte på riksnettet var i 1931. Det som i størst grad skulle gjøre Rønning landskjent var «Ole Rønnings kvartett», som var blant de mest benyttede gammeldansensembler i NRK i flere tiår. Kvartetten ble etablert i 1945, og hadde den første perioden faste radiosendinger flere ganger i året. Kvartetten bestod foruten Rønning selv på trekkspill, av Kai Angel Næsteby (fiolin), Johan Ørbak (bass) og Ragnar Danielsen (piano). Med noen utskiftninger av ensemblemedlemmer holdt Ole Rønnings kvartett det gående til rundt 1980.

Komposisjoner

Rønning skrev rundt 220 komposisjoner, først og fremst gammeldansmusikk. Hans melodier utmerker seg både når det gjelder kvalitet og originalitet. Hans gode venn og kollega, fiolinisten og filharmonikeren Kai Angel Næsteby, uttalte om Rønnings gammeldanskomposisjoner i Norsk Musikerblad i 1987: «Disse er for perler å regne». Rønnings komposisjoner har blitt spilt av en lang rekke utøvere og ensembler, blant annet Stavangerensemblet, Birger Lundbys ensemble, Hilmar Fredriksens kvartett, Anders Grøthes ensemble og Alf Blyverkets orkester. Rønnings manuskriptsamling med egne komposisjoner, finnes i dag arkivert på musikkavdelingen ved Hamar Bibliotek. Denne samlingen ble gitt til biblioteket av Rønning selv i 1987.

Annen virksomhet

Rønning var en aktiv arrangør, og skrev nærmest fast på bestilling for flere gammeldansensembler som spilte i kringkastingen på 1950- og 60-tallet. En periode på 1950-tallet virket han også som trekkspillpedagog, og hadde gruppeundervisning i Oslo. Som plateartist spilte han inn fire egne komposisjoner på 78-plate med sin kvartett i 1951, og fire numre med trekkspillkollega Erling Eriksen på EP-plate for Norsk grammofonkompani i 1959.

Komposisjoner (et utvalg)

  • Gull-liljen, vals
  • Evig ung, vals
  • Kværnervalsen
  • Gyldne rose, vals
  • Ballblomsten, vals
  • Dans på Odden, vals
  • Svigermorvalsen
  • Ham-Kam galoppen
  • Skredderpolka
  • Gjerdesmetten, polka
  • Plappen, reinlender
  • Glenn, reinlender
  • Oslo-pols
  • Hei-hei, pols
  • Nattsvermeren, masurka
  • 80-åringen, masurka

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg