Ole Rømer

Faktaboks

Ole Rømer
Ole Olaus Christensen Rømer
Født
25. september 1644
Død
19. september 1710

Ole Rømer. Litografi etter kobberstikk av Johann Georg Wolfgang.

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Ole Rømer var en dansk astronom, fysiker og tekniker. Han er mest kjent for å være den første i historien som gjennom målinger påviste at lysets hastighet ikke er uendelig.

Biografi

I 1671 reiste han til Paris hvor han oppholdt seg i 10 år som medlem av Akademiet og som astronom ved Parisobservatoriet. I 1676 ble han professor i matematikk i København (tiltrådte først i 1681), og politi- og borgermester 1705.

Virke

Reformer og meridianobservasjoner

Rømer oppfant både meridiansirkelen og altasimuten, i tillegg til de første gatelysene i København. Han gjennomførte også en mengde praktisk-tekniske reformer, blant annet når det gjaldt målenheten fot i Danmark. Hans verdifulle håndskrevne meridianobservasjoner gikk tapt under Københavns brann i 1728; bare observasjonene fra 21.–23. september 1706, hans Tredagers arbeide (Triduum), er bevart.

Lysets hastighet

Da Rømer i 1676 oppdaget at lysets hastighet ikke var uendelig, jobbet han egentlig med noe helt annet ved Parisobservatoriet; han jobbet da med kartlegging av formørkelsen til en av Jupiters måner, Io, i Jupiters skygge. Observasjonene viste at tiden mellom hver formørkelse var lenger enn forventet når Jorda flyttet seg lenger vekk fra Jupiter, og kortere enn forventet når Jorda flyttet seg nærmere Jupiter. Han konkluderte fra dette at lysets hastighet ikke kunne være uendelig. Christiaan Huygens, som Rømer hadde brevkontakt med på den tiden, brukte i 1678 dataene til Rømer og beregnet lysets hastighet til å være omtrent 212 000 km/s. Dette tilsvarer omtrent 71 prosent av lysets hastighet slik vi kjenner den i dag (definert i 1983).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg