Faktaboks

Ole Johan Skjelbred

Ole Johan Skjelbred-Knudsen

Født
2. september 1972

Ole Johan Skjelbred er en norsk skuespiller, dramaturg, oversetter, dramatiker og regissør, som særlig er kjent for å skape særegne teaterversjoner av kjente romaner.

Skuespillerarbeid

Skjelbred er utdannet skuespiller ved Kunsthøgskolen i Oslo (1995-1998). Han har vært tilknyttet Trøndelag Teater, Det Norske Teatret og Nationaltheatret, og dessuten tatt gjesteroller og frilansoppdrag ved andre teatre. Skjelbred er dramaturg ved Dramatikkens hus (fra 2013) og medlem av frigruppen Sør-Trøndelag Teater (etablert 2014).

Blant rollene Skjelbred har spilt på Nationaltheatret er Osvald i Ibsens Gengangere (2006), Thorvald i Matias Faldbakkens Kaldt produkt (2007), Eisenstein i Flaggermusen (2009) og Pjotr i Demoner 2014 etter Dostojevskijs De besatte (2014). Han medvirket i Jonas Corell Petersens Vi tygger på tidens knokler, som var Nationaltheatrets bidrag til den europeiske teaterunionens Terrorisms-prosjekt (2015). Ensemblet bidro her også til teksten.

Skjelbred har hatt mindre roller i flere filmer, blant dem Amanda-vinneren Få meg på for faen (2011), regissert av Jannicke Systad Jacobsen etter Olaug Nilssens roman.

Regiarbeid

Skjelbred regisserte Robert Woelfs Kommunikasjon mellom svin (Nationaltheatret 2005) og Lygres Dager under (Trøndelag Teater 2014). I 2016 samlet og bearbeidet han tekster av Lisa Lie i Det er bedre å kappe det av enn å gå gjennom livet, som han også regisserte, og han har som kombinert regissør og dramatiker stått bak versjoner av Melvilles Moby Dick (2014), Dostojevskijs Brødrene Karamasov (2017) og Michel Houellebecqs Lanzarote (2019), sistnevnte fire ved Trøndelag Teater.

For Oslo Nye Teater har han dramatisert og regissert Dag Solstads Gymnaslærer Pedersens beretning om den store politiske vekkelse som har hjemsøkt vårt land (2019), og for Kilden Teater har han dramatisert og regissert Knut Hamsuns Mysterier (2020).

I 2020 regisserte han også Bjertnæs, Lygre for Trøndelag Teater, en oppsetning der Arne Lygre hadde skrevet tekst i samspill med en skulptur av Sverre Bjertnæs.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg