Ole Edvart Rølvaag, født i Dønna, norsk-amerikansk forfatter; utvandret 20 år gammel til USA. Studerte ved St. Olaf College, der han senere ble lærer og i 1906 professor i norsk. Han arbeidet aktivt for å bevare norsk språk og kulturarv i USA, bl.a. gjennom den polemiske boken Omkring fædrearven (1923). Hans første roman ble refusert av Aschehoug, og han utgav sine to følgende arbeider, Amerikabreve (1912) og Paa glemte veie (1914), under pseudonymet Paal Mørck. Deretter fulgte To tullinger (1920, revidert engelsk utg.Pure Gold, 1930, utgitt på norsk som Rent Gull, 1932), et oppgjør med materialismen i immigrantsamfunnet, og Lengselens baat (1921, engelsk overs. 1933), der handlingen er lagt dels til Helgeland og dels til Minneapolis.

Disse romanene og andre bøker, f.eks. Norsk læsebok (3 bd. 1919–25, sm.m. P. J. Eikeland), ble utgitt av det norsk-amerikanske kirkeforlaget Augsburg Publishing House i Minneapolis, og fikk dermed en begrenset leserkrets. Men de fire siste romanene hans, hovedverket om norske nybyggere på de store slettene og deres etterkommere, ble alle utgitt i Norge og deretter, i engelsk oversettelse, i New York, og de gjorde ham kjent i begge land: I de dage – Fortælling om norske nykommere i Amerika (1924), I de dage – Riket grundlægges (1925, begge overs. til engelsk som Giants in the Earth, 1927), Peder seier (1928, engelsk overs. 1929) og Den signede dag (1931, engelsk overs. s.å.).

Rølvaag var en av initiativtakerne til the Norwegian-American Historical Association i 1925 og var lagets første sekretær. Han regnet seg selv som en amerikansk forfatter som skrev på norsk.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.