Ole Berg var en norsk offiser som kjempet i felttoget i 1940, ledet Milorgs råd og var sjef for politistyrkene i Sverige under andre verdenskrig.

Ole Berg gikk ut av Krigsskolen i 1912 og Den militære høyskole i 1915. Han tjenestegjorde ved regiment, som aspirant i generalstaben og senere som fullverdig offiser samme sted. Fra 1934 til 1935 var han sjef for Krigsskolen, og i 1937 ble han utnevnt til sjef for generalstabens kommunikasjonsavdeling og ble der frem til krigens utbrudd.

Under andre verdenskrig gjorde Berg først en sterk figur ved å lede 6. feltbrigade i Nord-Norge, etter at dets tidligere ledelse hadde låst seg fast. Her vant han stort ry for sin innsats, noe som ble viktig for hans videre karriere.

Etter demobiliseringen engasjerte Berg seg i motstandsarbeidet samtidig som han arbeidet som direktør for kommunikasjonsdirektoratet. Berg var formann i Milorgs råd frem til han måtte flykte til Sverige i 1943.

I Sverige ble han militærinspektør og forsvarsattaché, og med dette leder for oppbyggingen av de norske polititroppene. Disse talte ved den tyske kapitulasjonen i 1945 rundt 13 000 mann.

I 1945 ble Berg utnevnt generalmajor og sjef for Hæren. Fra 1946 ble han beordret sjef for Forsvarsstaben og forble i stillingen til 1955. I 1947 ble han utnevnt generalløytnant. Etter sin avskjed var Berg sjef for Forsvarets krigshistoriske avdeling fra 1956 til 1961.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.