Ole Andreas Devold

Faktaboks

Ole Andreas Devold
født:
8. april 1827, Ålesund
død:
23. november 1892, Ålesund
Ole Andreas Devold
Av .

Ole Andreas Devold var en norsk gründer og industrileder. Han etablerte trikotasjefabrikk og veveri. I en periode var Devolds veveri et av landets største.

Bakgrunn

Ole Andreas Devold vokste opp i en slekt der farger- og veverfaget hadde lange tradisjoner. Som ung gikk han i fargerlære hos faren, og i 1847 reiste han til Hamburg for å utdanne seg i faget.

Fabrikkdrift

Etter hjemkomsten fra Hamburg i 1849 drev Devold fargeri. I 1850 kjøpte han en eiendom, og i 1853 grunnla han en trikotasjefabrikk.

Omsetningen var god og i 1862 anla Devold et dampdrevet spinneri på eiendommen. Det viste seg straks at det var behov for mer energi for å utvide produksjonen. I 1870 kjøpte han eiendommen Langevåg med tilhørende elv. To år senere var Devolds nye ullveveri klart for drift. Følgende år var det en kraftig vekst i firmaet. Deres fleste kundene bodde langs norskekysten. I tillegg hadde hadde firmaet utstrakt eksport til Sverige. Devold reiste i perioder månedlig til Sverige for å vedlikeholde kundegrunnlaget.

De siste årene av sitt liv var Ole Andreas Devold syk. I 1886 overdro han firmaet til sønnene Olaf, Robert og Gustav Devold, og det fikk navnet O. A. Devolds Sønner. På tross av sykdom fulgte han firmaets utvikling helt til han døde i 1892.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Grieg, Sigurd (1948–1950). Norsk tekstil 1–2, Tanum

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg