Faktaboks

Ole Fladager
Ole Henriksen Fladager
Født
24. august 1832, Nord-Aurdal, Oppland
Død
17. februar 1871, Roma, Italia
Virke
Billedhugger
Familie

Foreldre: Gårdbruker Henrik Arnesen Fladager og Inga Monsdatter.

Ugift.

Ole Fladagers marmorbyste av P. A. Munch, 1859. Nasjonalmuseet/Nasjonalgalleriet, Oslo.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Ole Fladager var en norsk billedhugger. Etter opplæring som treskjærer og undervisning ved Tegneskolen i Oslo ble han elev av Herman Vilhelm Bissen mens han gikk på Kunstakademiet i København fra 1853 til 1858. Han slo seg deretter ned i Roma.

Fladager er ved siden av Julius Middelthun den mest typiske norske representant for den strenge klassisisme. I 1850-årene valgte han riktignok i nasjonalromantisk ånd emner fra nordisk mytologi og historie som Snorre (1855), Idun (1856) og Tordenskiold (1857), eller folkelige motiver som Gutt lager fløyte (1854) og Seterjente fra Valdres (1858). Men i Roma-tiden er de antikke og religiøse emner de fremherskende.

Fladager stilte flere ganger ut i Christiania Kunstforening i perioden 1851 til 1869, og ble ofte innkjøpt til foreningens lotteri. Nasjonalmuseet eier blant annet hans David og hans formklare, fint karakteriserende marmorbyste av P. A. Munch (begge 1859). Museet har også gipsmodellen til hans hovedverk, dåpsengelen i Oslo domkirke, hugd i marmor etter hans død. I Universitetets aula i Oslo står bysten av Georg Sverdrup.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Durban, Arne (1942). Norsk skulptur gjennom hundre år, Dreyers Forlag

Faktaboks

Ole Fladager

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg