Olderskog

Olderskog bydel i Mosjøen
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Olderskog er i dag en del av tettstedet/byen Mosjøen i Nordland fylke.

Olderskog var regulert til arbeidernes boligområde som følge av byutviklingen og oppblomstring av industriarbeidsplasser i tiden etter andre verdenskrig. Industrien bygget enkle boliger som skulle dekke etterspørselen fra importert arbeidskraft.

Før denne tid var Olderskog preget av enkelte hus og gårdsdrift, og under andre verdenskrig hadde tyskerne en militærleir her. Kommunen kalte tidligere dette området for Gildevangen, men fikk det senere ikke godkjent som stedsnavn. Ordet Olderskog kommer fra treet Older. Som følge av boligstruktur og befolkningsøkningen etter krigen fikk man etter hvert skole og eget idretts lag. Frem til 2012 hadde man også dagligvaretilbud her, men Olderskog har i dag ingen nærbutikker. Olderskog var frem til februar 1999 eget poststed (8660 Olderskog), men gikk da inn under postnummerporteføljen til Mosjøen.

I dag er Olderskogs boligstruktur fremdeles noe preget av den tidligere byggeskikk gjort av industrien på 1950 og 1960-tallet, men også av tidsmessige boliger og rekkehus. På grunn av områdets klare identitet som tidligere «arbeiderregulert» boligområde, med eget idrettslag, grunnskole og som forhenværende poststed, blir det riktig å definere Olderskog som en bydel. Selv om dette ikke er under noen administrativ inndeling. Bydelen har cirka 2500 innbyggere. Av kommunikasjon er det «bybussen» som knytter Olderskog sammen med resten av byområdet.

Kart

Olderskog
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg