Olavsantemensalen i Nidarosdomen
En kopi av Olavsantemensalen er nå i Nidarosdomen.

Olavsantemensalen er en av Norges mest kjente høygotiske antemensaler. Det er fra rundt år 1300 og viser i midten Olav den hellige og på sidene scener fra hans liv og død: hans gave til kirken, drømmen før slaget på Stiklestad, hans død og hans skrinleggelse.

Antemensalen kom til det kongelige kunstkammer i København i 1690, muligens fra Haltdalen stavkirke. Det ble senere overført til Nationalmuseet og ble i 1930 ved Olavsjubileet skjenket til Nidarosdomen.

I dag finner man en kopi av antemensalen inne på venstre side av koret i Nidarosdomen, mens originalen kan ses i museumsutstillingen i Erkebispegården, som befinner seg i Nidarosdomens nabobygning.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

skrev Martinus Løvik

Biletteksten er vel ikkje heilt korrekt - det som er vist på biletet frå domkyrkja er ein rimeleg enkel kopi, trur eg. Originalen er i museet i Erkebispegarden, så visst eg veit.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg