Olaves Johannes Amundsen Fjørtoft

Olaves Johannes Amundsen Fjørtoft var en norsk journalist og politisk agitator.

Fjørtoft ble født i Haram i 1847. Han kom i 1866 til Oslo, gikk på Heltbergs studentfabrikk og tok artium i 1869. Han studerte astronomi og matematikk og virket som privatlærer og litterat. Her kom han i kontakt med blant andre Bjørnstjerne Bjørnson, Ernst Sars og Aasmund Olavsson Vinje.

Fra 1870 ble Fjørtoft fører for en radikal flokk i Studentersamfundet. Han var i 1870–1871 medredaktør av den håndskrevne avisen Tiraljøren og tok del i de første sosialistmøtene.

Fjørtoft var ivrig målmann, men ville legge språktonen nærmere dagligtalen og dialektene enn Ivar Aasen. Sine ideer stridde han for i det bladet han gav ut, Fram (1871–1874), og noen småskrifter. Fjørtoft sloss mot embetsvelde og bykultur og for republikken, oppheving av statskirken, reisning av det norske folkespråket og sosialisering av grunneiendommene. Han forsvarte Paris-kommunen, og var den første som slo til lyd for Internasjonalens ideer i Norge.

I 1873 gikk Fjørtoft inn i den sosialdemokratiske norske arbeiderforening, som ble stiftet samme år, men da han dannet Samtalelaget for å agitere for sine ideer i Arbeidersamfundet, ble han ekskludert av foreningen. Han ble av mange sett på som en «skrue».

Arne Garborg har skildret Fjørtoft i Bondestudentar (student Fram) og Gunnar Heiberg i Tante Ulrikke (student Fredriksen).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.