Olaves Johannes Amundsen Fjørtoft

Faktaboks

Olaves Johannes Amundsen Fjørtoft
Olaves Johannes Amundsen Fjørtoft
også skrevet Olaus
født:
19. januar 1847, Haram
død:
21. mai 1878
Olaves Johannes Fjørtoft
Av /Norsk biografisk leksikon.

Olaves Fjørtoft. Etter tegning av M. Skeibrok.

.
Lisens: fri

Olaves Johannes Amundsen Fjørtoft var en norsk journalist og politisk agitator.

Bakgrunn

Fjørtoft ble født i Haram i 1847. Han kom i 1866 til Oslo, gikk på Heltbergs studentfabrikk og tok artium i 1869. Han studerte astronomi og matematikk og virket som privatlærer og litterat. Her kom han i kontakt med blant andre Bjørnstjerne Bjørnson, Ernst Sars og Aasmund Olavsson Vinje.

Målsak og sosialisme

Fra 1870 ble Fjørtoft fører for en radikal flokk i Studentersamfundet. Han var i 1870–1871 medredaktør av den håndskrevne avisen Tiraljøren og tok del i de første sosialistmøtene.

Fjørtoft var ivrig målmann, men ville legge språktonen nærmere dagligtalen og dialektene enn Ivar Aasen. Sine ideer stridde han for i det bladet han gav ut, Fram (1871–1874), og noen småskrifter. Fjørtoft sloss mot embetsvelde og bykultur og for republikken, oppheving av statskirken, reisning av det norske folkespråket og sosialisering av grunneiendommene. Han forsvarte Paris-kommunen, og var den første som slo til lyd for Internasjonalens ideer i Norge.

I 1873 gikk Fjørtoft inn i den sosialdemokratiske norske arbeiderforening, som ble stiftet samme år, men da han dannet Samtalelaget for å agitere for sine ideer i Arbeidersamfundet, ble han ekskludert av foreningen. Han ble av mange sett på som en «skrue».

Ettermæle

Arne Garborg har skildret Fjørtoft i Bondestudentar (student Fram) og Gunnar Heiberg i Tante Ulrikke (student Fredriksen).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg