Olav Kristian Bang Ravn

Faktaboks

Olav Kristian Bang Ravn
Født
24. juni 1918, Evenes
Død
8. februar 2007, Bjerkvik

Olav Kristian Bang Ravn var en norsk offiser, motstandsmann og krigshistoriker. Ravn deltok i felttoget i 1940 og senere i motstandsorganisasjonen Milorg. I årene etter krigen bekledde Ravn en rekke stillinger i Forsvaret, før han startet sitt virke som krigshistoriker.

Ravn under andre verdenskrig

Ved den tyske invasjonen våren 1940 var Olav Kristian Bang Ravn elev ved 6. divisjons forskole og befalskole i Harstad, hvor han hadde vært siden 1937. Han var lagfører i 6. divisjons skolekompani, som ble satt inn mot tyske styrker og fikk sin ilddåp under trefningene ved Gratangen turiststasjon 12. april og Lapphaugen 13. april. Ravn avsluttet 16. mai befalsutdanningen som beste elev i sitt kull og tjenestegjorde som etterretningsoffiser under resten av felttoget.

Etter demobiliseringen ble han raskt involvert i etterretningsarbeid for de allierte i Nord-Norge og var sentral i oppbygging og ledelse av Milorg i Evenes og som leder for XU-gruppen «Greta» som særlig rapporterte om den tyske flåtebasen i Bogen – i Evenes. Ravn ble arrestert 20. juni 1944, utsatt for harde forhør og tortur uten å sprekke, satt i Tromsø, på Falstad og Grini til kapitulasjonen.

Etter krigen

Ravn jobbet etter krigen i årene 1945 til 1946 som politisersjant i Narvik og instruktør for rekrutter. Han tok merkantil utdanning og fortsatte deretter sin militære karriere i Infanteriregiment nr. 15 i Narvik fra 1950 til 1978, hvor han fra 1966 var intendant med ansvar for regimentets eiendommer. Ravn avsluttet tjenesten med majors rang.

I tiden etter krigen la han ned et betydelig arbeid i å hjelpe krigsinvalider og krigsveteraner rammet av ettervirkninger til å oppnå de rettigheter de hadde krav på, og fikk etter hvert overlatt en stor samling kildemateriale fra tidligere soldater eller deres etterlatte.

Studiene han hadde gjort av begivenhetene under felttoget på Narvik-fronten og den illegale virksomheten i Nord-Norge under krigen hadde resultert i store kunnskaper om denne delen av krigshistorien, som han, i tillegg til personlige erfaringer, ønsket å formidle til yngre generasjoner og ferske rekrutter. Det gjorde han gjennom en lang rekke foredrag og taler ved sivile og militære anledninger, avisartikler, historiske hefter og som medforfatter av «Også vi da det ble krevet» (2002), en bok om Hyldmo-bataljonens innsats på Narvik-fronten 1940, med sterk vekt på den menige soldats opplevelser. Han var også medredaktør og medforfatter av jubileumsverket «Befalsskolen for Infanteriet i Nord-Norge 1899-1999» (1999).

Ravn ble tildelt en rekke hedersbevisninger fra inn- og utland samt Hærens kunnskapslegat i 2004 for boka om Hyldmo-bataljonen. Høsten 2008 ble han post mortem hedret ved at Krigsskolens kvalifiseringskull satte hans navn på kullet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

skrev Ove Weisæth

Fødselsår for Ravn er feil. Det skal være 1918.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg