Faktaboks

Olav Thon
Født
29. juni 1923, Ål
Virke
Forretningsmann
Familie

Foreldre: Sevat Thon (1880–1973) og Margit Dokk (1888–1980).

Gift i 1950 med Inger-Johanne Gjærum (1919–2018) Gift i 2019 med Sissel Berdal Haga (1940–)

Olav Thon, 2012
Av /NTB Scanpix.
Olav Thon
Olav Thon på hytta ved Tjernslivannet på Sollihøgda.
Olav Thon
Av /NTB.

Olav Thon er en norsk forretningsmann, eiendomsutvikler, investor og filantrop. Han er mest kjent for sitt virke innen hotell-, varehandel- og eiendomsbransjen og har i mange år vært en av Norges rikeste personer.

Thon har hatt store interesser i norsk næringsliv helt siden 1940-tallet. Hans eierskap og formue som mangeårig investor gjennom Olav Thon Gruppen er fra og med 2013 samlet under Olav Thon Stiftelsen, som også er moderselskapet i Olav Thon-konsernet.

Oppvekst og tidlige år

Olav Thon
Bilde fra Norsk biografisk leksikon.
Olav Thon
Av /NTB Scanpix ※.

Thon er født og oppvokst i Ål i Hallingdal, der han tilbrakte sine barneår på familiegården Søndre Thon med sine foreldrene og tre eldre søsken.

Faren var bonde, og også moren kom fra en gård i Ål, hvor de i generasjoner også hadde drevet handel. Ved siden av gårdsdriften drev faren med oppkjøp av vannrettigheter. Dette utviklet seg senere til utbyggingen av Votnavassdraget, som var et sidevassdrag til Holsvassdraget.

Planen til Thon var å studere medisin, men andre verdenskrig satte en stopper for utenlandsstudier. Thon elsket naturen og livet på gården, men allerede i ung alder begynte han å gjøre forretninger. Han kjøpte og solgte skinn av rev, ekorn og kanin. Han merket snart at de som kjøpte skinn av ham, fikk bedre betalt når de solgte dem videre, og som 16-åring reiste han derfor til Oslo for selv å selge sine skinn. 18 år gammel åpnet sin første pelsbutikk, Volvat Pels på Majorstuen i Oslo. Han kjøpte dessuten sin første bygård, Karl Johans gate 3–5 i Oslo. Butikken ble snart fulgt av flere, og da andre verdenskrig var over, startet han grossistvirksomhet med eksport. I 1942 hadde han etablert sitt eget eiendomsfirma, Olav Thon Eiendomsselskap.

Thon Eiendom

Strøget
Olav Thon fotografert av Dagbladet i 1969, med tegningene for gågata «Strøget» i Oslo.
Av /Norsk Folkemuseum.
Lisens: CC BY NC ND 4.0
Thon Gruppen
Olav Thon Gruppens logo på taket av en bygård i Oslo sentrum.
Thon Gruppen
Av /NTB.

Helt siden Thons første store eiendomskjøp i 1950 i Oslo, har han opp gjennom årene investert store summer i næringseiendom. Thon Eiendom leier ut blant annet butikklokaler, lagerplasser, leiligheter og kontorlokaler. I 2020 har Olav Thon Gruppen eierskap til omtrent 500 næringseiendommer til sammen både i Norge og Sverige, men også i Rotterdam og Brussel. 91 av disse næringseiendommene er kjøpesentre, hvorav 80 sentre ligger i Norge og elleve sentere befinner seg i Sverige.

Thon Eiendom er en egen divisjon underlagt selskapet Olav Thon Gruppen.

Olav Thon driver også med eiendomsinvesteringer gjennom det børsnoterte selskapet Olav Thon Eiendomsselskap ASA. I 1982 ble selskapet stiftet som et allmennaksjeselskap og ble notert på Oslo Børs i 1983. Olav Thon Gruppen eier 65 prosent av aksjene i Olav Thon Eiendomsselskap ASA.

Thon Hotels

Olav Thon kjøpte Hotel Bristol i Oslo i 1974. I 1989 etablerte Thon hotellkjeden Rainbow Hotels, som i 2005 byttet navn til Thon Hotels. Det samme året hadde han elleve hoteller knyttet til Rainbow-kjeden både i Oslo, Bergen og Trondheim. Utover 1990- og 2000-tallet ekspanderte selskapet drastisk og kjøpte hoteller i hele Norge og flere steder i Europa. I 2020 eier hotellkjeden sammenlagt over 70 hoteller i Brussel, Rotterdam og Norge.

Thon Hotels er et eget aksjeselskap som eies av Thon Holding AS.

Filantropi

I 1990 opprettet han Olav Thons Stiftelse for Den Norske Turistforening (Olav Thons DNT-stiftelse) og deres rundt 200 000 medlemmer. Dette er en privat ideell stiftelse med formål å støtte Den Norske Turistforenings virksomhet. Stiftelsens midler brukes blant annet til bygging, innredning og vedlikehold av hytter og nødbuer i fjellet og til merking og vedlikehold av rutenettet. Stiftelsens grunnkapital var ved stiftelsen på noe over 6,8 millioner kroner.

I 2013 overførte Thon store deler av sin formue fra Olav Thon Gruppen AS til Olav Thon Stiftelsen. Gjennom stiftelsen gis det bort store summer til veldedige formål hvert eneste år. I tillegg til å forvalte de underliggende aksjeselskapene i konsernet, har selskapet som mål å tildele omtrent 50 millioner kroner årlig til allmennyttige formål.

Stiftelsen deler også ut årlige priser og økonomisk støtte til merkverdige forskningsprosjekter, institusjoner og personer.

Utmerkelser

Olav Thon
I 2003 ble Thon overrakt St. Olavs Orden for sin lange innsats innen norsk næringsliv. Overrekkelsen ble foretatt av kansellisjef Egil Vindorum.
Olav Thon
Av /NTB.

Olav Thon har blitt tildelt en rekke priser og utmerkelser for sitt arbeid. Han har blant annet blitt æresmedlem av Den Norske Turistforening i 1998, ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden i 2003 og Årets gründer av Gründerforeningen i 2013.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Odd Kjell Skjegstad, Norsk biografisk leksikon 2
  • Ellingsen, Dag (2014). Reven – Olav Thon og hans metoder. Spartacus forlag.
  • Berg, Hallgrim (2008). En milliardær i anorakk. Oslo. Kagge forlag
  • K. M. Ore: En gave for fremtiden, 2003
  • Olav Thon Gruppen: Årsrapport 2003

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg