Olafr Havrevold, født i Oslo, norsk skuespiller; bror av F. Havrevold, g.m. G. Havrevold. Utdannet som kjemiingeniør. Debuterte 1922 på Intimteatret i Frank Wedekinds Vårbrytning. 1923–65 ansatt ved Nationaltheatret, hvor han var en av de ledende krefter. Med lyrisk begeistring spilte han romantiske roller som Falk i Ibsens Kærlighedens komedie. Samtidig utviklet han seg til en betydelig karakterskuespiller med fin psykologisk innlevelsesevne. Dette gjelder særlig hans moderne menneskeskildringer: Orin i Sorgen kler Elektra av Eugene O'Neill og Den trette i Mens vi venter av Johan Borgen (kritikerprisen). Blant hans inntrengende menneskeskildringer etter 1945 var Garcin i For lukkede dører av Jean-Paul Sartre og Jim Tyrone i Måne for livets stebarn av O'Neill.

Regidebut 1948 med Løgnen og lykken av Alex Brinchmann. I Radioteatret var han en bærende kraft. Her skapte han bl.a. en stor tragisk skikkelse av Julian i Keiser og galilæer (våren 1956). I Fjernsynsteatret spilte han den blinde faren i Sławomir Mrożeks Karl.

Videre lesning

Denne artikkelen er hentet fra papirutgaven av leksikonet, utgitt i 2005-2007. Artikkelen hadde ingen navngitt forfatter, men en tilknyttet fagkonsulent.

Fagkonsulent for denne artikkelen var

Publisert på nett 14.02.2009. Det er siden gjort 2 endringer.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Vi trenger ny fagansvarlig for Skuespillere i norsk film- og teaterhistorie

Fagansvarlig har ansvar for å:

  • Vurdere endringsforslag fra leserne
  • Svare på spørsmål i kommentarfeltet
  • Skrive nye artikler
  • Forvalte og oppdatere gamle artikler

Vil du bli fagansvarlig?

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.