Olaf Isaachsen

Faktaboks

Olaf Isaachsen
Olaf Wilhelm Isaachsen
Født
16. mai 1835, Mandal, Vest-Agder
Død
22. september 1893, Kjos i Oddernes (nå Kristiansand), Vest-Agder
Olaf Isaachsen malte det mesterlig komponerte bildet av interiøret fra årestuen på Kveste, Setesdalsstue (Nasjonalgalleriet, Oslo), enkelt og robust i sin form og levendegjort av lyset som trenger inn i det mørke rommet. Det er det første fullmodne stykke romkunst i norsk maleri. Norsk kunstnerleksikon
Av .

Selvportrett 1869. Bilde fra Norsk biografisk leksikon

Olaf Isaachsen
Av /※.

Artikkelstart

Olaf Isaachsen var en norsk maler. I 1850 ble han elev av Joachim Frich og Johannes FlintoeDen kongelige Tegneskole og studerte så i Düsseldorf i 1854–59 .

Hans første folkelivsbilder er preget av Adolph Tidemand. I 1859–60 var han i Paris elev av Thomas Couture og vinteren 1861–62 av Gustave Courbet. Courbets teknikk og maleriske syn ble avgjørende for Isaachsens utvikling mot en kraftigere realisme. Etter et besøk i Italia vendte han hjem i 1864 med tanke på å bli historiemaler, men de store romantiserende komposisjoner lå ikke for ham. Derimot når han høyt i koloristisk rike og fantasifulle skisser som Tore Hund ved Olav den helliges lik (1881, Nasjonalgalleriet i Oslo).

Under et opphold i Setesdalen i 1864–66 fordypet han seg i byggeskikk og folkeliv og ble den første betydelige tolker av dalens særpregede kultur, med skarpt blikk for det individuelle i folketypene og for lys- og fargevirkningen i de gamle stuer og loft.

Fra 1886 bodde han i Kristiansand, men nye besøk i utlandet, blant annet i Paris i 1874, brakte ham i kontakt med de nyeste strømninger, friluftsmaleriet og impresjonismen, som gir mange av hans senere landskaper en egen frisk og blond lysfylde (Syrinbusken, 1881, Nasjonalmuseet/Nasjonalgalleriet i Oslo), mens andre har en romantisk tone. Mindre betydelige er hans portretter, ofte bestillingsarbeider preget av de trange forhold han levde under.

Nasjonalmuseet/Nasjonalgalleriet eier 21 arbeider i olje, vesentlig Setesdalsmotiver, som det koloristisk rike Setesdalsloft (1878).

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Opstad, G.: O.I., 1993, isbn 82-03-17190-7
  • Vik, Kari Aakerli: "Olaf Isaachsen og impresjonismen" i Kunst og kultur 77 (1994), 192-212
  • Willoch, Sigurd: Olaf Isaachsen: en overgangsskikkelse i norsk malerkunst, 1926

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg