Ola Nordmann
Ola Nordmann typisk fremstilt med nisselue og bunadslignende klær
Av .

Ola og Kari Nordmann er representasjoner for den typiske norske mann og kvinne, enten i betydningen vanlige, gjennomsnittlige innbyggere, eller som bilde for Norge og den norske nasjonaltypen.

Navnene brukes ofte som stedfortredernavn på eksempelskjemaer og illustrasjonfoto av identitetskort og lignende.

Eksempler

  • Brukt for alle nordmenn: «Norges Bank ber Ola og Kari Nordmann tenke seg om før de tar opp stadig større boliglån» (Bergensavisa 4. januar 2004).
  • Brukt om gjennomsnittskonsumenten: «Ola og Kari Nordmann spiser i snitt rundt 10 kilo egg i året» (Moss Avis 5. april 2004). Denne anvendelsen tilsvarer den svenske Medelsvensson.
  • Brukt som Norge: «mandag 25. september skjedde det utrolige at Ola Nordmann sa Nei til EF» (Aftenposten 4. oktober 1972). Denne anvendelsen tilsvarer den britiske John Bull.

Opphav

«Ola Nordmann» blir gjerne tilbakeført til en bok med skåltaler Henrik Wergeland utga under dette navnet i 1844, men det er eldre: Stavet Ola Normand er det for eksempel brukt i betydningen nordmennene i et brev fra Jens Christian Berg datert 2. februar 1817, og allerede i 1719 publiserte Ludvig Holberg et latinsk skrift under pseudonymet Olaus Petri Norwegus, altså Ola Pettersen Nordmann.

«Kari Nordmann» er dannet som det kvinnelige motstykket til Ola og ble vanlig i trykt skrift først fra 1980-årene. Men «Ola og Kari» opptrer sammen uten det demonyme etternavnet som representasjoner for den gjengse innbygger fra siste del av 1800-tallet, og Kari Nordmann opptrer sporadisk fra 1940-årene. Navnene Kari og Ola fikk antageligvis denne rollen fordi de var utbredte og norskklingende. Som stivnet stereotypi tas det ikke hensyn til endringer i den norske demografien.

Avledninger

Ola opptrer i en del lignende sammenhenger, som Ola soldat (den vanlige, vernepliktige norske soldaten) og Ola dunk og Ola pottit (nedsettende om den plumpe og vulgære nordmann). I markedsføringsøyemed dukker olabukse opp som navn på dongeribukser i 1950-årene, sannsynligvis på grunn av positive konnotasjoner til Ola soldat etter krigen, og mer uforklarlig: olabil, om et hjemmesnekret kjøretøy for barn.

I juridisk sammenheng benyttes derimot Peder Ås og Marte Kirkerud og noen andre faste personer i byen Lillevik som generelle eksempelfigurer til bruk i undervisningen. «Peder Aas» opptrer i hvert fall fra 1872, da han figurerer i en praktikumsoppgave til embetseksamen ved Universitetet i Oslo (Kristiania).

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Daae, L.L. (red.) (1900). Breve fra Justitiarius Jens Christian Berg til Sorenskriver (senere Byfoged og Amtmand) Gustav Peter Blom 1815–1831. Historiske samlinger I. S. 1–112 (på s. 55). Kildeskriftkommissionen/Dybwad.
  • Holberg, L. (1719). Dissertatio juridica de nuptiis propinqvorum, In Linea Recta Jure Naturali prohibitis, via http://holbergsskrifter.no.
  • Wergeland, H. (1844). Farbrors 474 Skaaler, samlede og udgivne af Ola Nordmand, Studiosus. Krohn og Schibsted.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg