Ola Hermundsen Berge

Faktaboks

Ola Hermundsen Berge
Ola Hermundsen Juvkam Berge
Født
31. desember 1768, Reinli kirke
Død
28. desember 1825, Granheim i Ulnes i Nord-Aurdal, Oppland
Skap
Ola Hermundsen Berges hengeskap med rosemalte motiver i fyllingene kommer opprinnelig fra Fladager gård i Ulnes, Valdres.

Artikkelstart

Ole Hermundsen Berge var en norsk rosemaler. Han står i en særstilling blant de såkalte Valdres-malerne, og var den som betød mest for den lokale stilutviklingen av rosemalingen i distriktet.

Kunstnerisk stil

Han skal ha fått opplæring i malerfaget både i Christiania og andre steder på Østlandet, men Peder Aadnes, som var hans forbilde, hadde han neppe personlig kontakt med. Likevel kan man se hans innflytelse i Berges kineseri-inspirerte landskaper. Landskapene, som går i blåtoner, ble etter hvert kombinert med fargerike blomster.

Rokokko motiver

Et kjennemerke for Berge og hans skole er «Valdres-blekkjene», langstrakte S-formede liljeblader som vokser fra samme utgangspunkt. I tillegg til rokokkomotivene ser man elementer fra barokk og régence. Alt er gitt et personlig preg. Han malte også akantusranker, men det var i blomstermalingen han hadde sin styrke.

Kirkeutsmykninger

Som andre rosemalere var det kister, dører, skap og andre bruksgjenstander han malte. Men også hele interiører, som Rønsbygnaden fra Vestre Slidre, senere flyttet ut av bygda. Berges første virkelig store arbeid var dekoreringen av Aurdal kirke i 1795. Også Skrautvål kirke dekorerte han på denne tiden.

Slidredomen og andre kirker

Hovedverket er utsmykkingen av Slidredomen, en steinkirke fra middelalderen (1798). I denne og andre kirker malte Berge også figurer. Etter dette arbeidet dekorerte han veggene i Ulnes kirke med store veggmalerier. Av altertavler skal Berge ha malt tre, i Volbu, Røn og Lomen, som alle i stil og inndeling er nokså like. En lignende tavle i Ådalen kan også være malt av ham.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Asker, Randi (1970). Rosemaling i Norge, Dreyers Forlag

Kommentarer (2)

skrev Jon Richardsen

Det er en skrivefeil i artikkelen. I første avsnitt er Reinli skrevet med to l-er - Reinlli.

svarte Guro Djupvik

Takk for det! Artikkelen er rettet.

Vennlig hilsen Guro i redaksjonen

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg