Ola Hermundsen Berge, født på Moe, Stavdalen i Reinlli i Sør-Aurdal, Oppland, norsk rosemaler.

Han står i en særstilling blant de såkalte Valdres-malerne, og var den som betød mest for den lokale stilutviklingen av rosemalingen i distriktet. Han skal ha fått opplæring i malerfaget både i Christiania og andre steder på Østlandet, men Peder Aadnes, som var hans forbilde, hadde han neppe personlig kontakt med. Likevel kan man se hans innflytelse i Berges kineseri-inspirerte landskaper. Landskapene, som går i blåtoner, ble etter hvert kombinert med fargerike blomster.

Et kjennemerke for Berge og hans skole er «Valdres-blekkjene», langstrakte S-formede liljeblader som vokser fra samme utgangspunkt. I tillegg til rokokkomotivene ser man elementer fra barokk og régence. Alt er gitt et personlig preg. Han malte også akantusranker, men det var i blomstermalingen han hadde sin styrke.

Som andre rosemalere var det kister, dører, skap osv. han malte, men også hele interiører, som for eksempel i Rønsbygnaden fra Vestre Slidre, senere flyttet ut av bygda. Hans første virkelig store arbeid var dekoreringen av Aurdal kirke i 1795. Også Skrautvål kirke dekorerte han på denne tiden.

Hovedverket hans er utsmykkingen av Slidredomen, en steinkirke fra middelalderen (1798). I denne og andre kirker malte han også figurer. Etter dette arbeidet dekorerte han veggene i Ulnes kirke med store veggmalerier. Av altertavler skal han ha malt tre, i Volbu, Røn og Lomen, som alle i stil og inndeling er nokså like. En lignende tavle i Ådalen kan også være malt av ham.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.