Ola Hermundsen Berge, født på Moe, Stavdalen i Reinlli i Sør-Aurdal, Oppland, norsk rosemaler.

Han står i en særstilling blant de såkalte Valdres-malerne, og var den som betød mest for den lokale stilutviklingen av rosemalingen i distriktet. Han skal ha fått opplæring i malerfaget både i Christiania og andre steder på Østlandet, men Peder Aadnes, som var hans forbilde, hadde han neppe personlig kontakt med. Likevel kan man se hans innflytelse i Berges kineseri-inspirerte landskaper. Landskapene, som går i blåtoner, ble etter hvert kombinert med fargerike blomster.

Et kjennemerke for Berge og hans skole er «Valdres-blekkjene», langstrakte S-formede liljeblader som vokser fra samme utgangspunkt. I tillegg til rokokkomotivene ser man elementer fra barokk og régence. Alt er gitt et personlig preg. Han malte også akantusranker, men det var i blomstermalingen han hadde sin styrke.

Som andre rosemalere var det kister, dører, skap osv. han malte, men også hele interiører, som for eksempel i Rønsbygnaden fra Vestre Slidre, senere flyttet ut av bygda. Hans første virkelig store arbeid var dekoreringen av Aurdal kirke i 1795. Også Skrautvål kirke dekorerte han på denne tiden.

Hovedverket hans er utsmykkingen av Slidredomen, en steinkirke fra middelalderen (1798). I denne og andre kirker malte han også figurer. Etter dette arbeidet dekorerte han veggene i Ulnes kirke med store veggmalerier. Av altertavler skal han ha malt tre, i Volbu, Røn og Lomen, som alle i stil og inndeling er nokså like. En lignende tavle i Ådalen kan også være malt av ham.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.