Ola Sølfest Gjerdrum Fritzner var en norsk offiser. Under andre verdenskrig var han medlem både hjemmefronten og NS, og ble i 1944 arrestert av Gestapo for sitt dobbeltspill.

Fritzner gikk ut av Krigsskolen i 1919, før han studerte ved den militære høyskole. Han tjenestegjorde så ett år i den franske hæren. Han hadde som mange andre offiserer en del sivilt arbeid gjennom 1920- og 1930-årene.

Ved krigsutbruddet i 1940 var Fritzner sjef for 1. divisjons befalsskole i Halden og deltok i kampene i Østfold. Han flyktet med sine styrker til Sverige, og kom i juli tilbake. Etter først å ha rådført seg med Otto Ruge, meldte han seg samme år inn i NS og fikk etter hvert stillingen som leder for Ordenspolitiet.

Som medlem av NS og med kontakter i hjemmefronten spilte han et dobbeltspill. Ved arrestasjonene høsten 1943 medvirket han trolig gjennom sine kontakter i Gestapo til at flere hundre studenter ble løslatt. På grunn av sitt dobbeltspill ble han mot slutten av krigen også arrestert av Gestapo. Han satt i fangenskap til frigjøringen.

Etter krigen ble han stilt under etterforskning for landssvik. Han ble arrestert men raskt sluppet fri igjen. Han var dog ikke ikke rehabilitert i andres øyne, og fikk få muligheter for avansement i Forsvaret. Han ble utnevnt til major men fikk verken den korresponderende lønn eller stillingstype.

Fritzner sluttet i Forsvaret, og engasjerte seg internasjonalt. Han jobbet i både Norges Røde Kors og FN, blant annet som feltoffiser i Korea under Koreakrigen. Fra 1953 jobbet han for generalintendanten, frem til pensjon i 1960.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.