Ola Fritzner

Faktaboks

Ola Fritzner

Ola Sølfest Gjerdrum Fritzner

Født
26. juli 1895, Vennesla
Død
11. november 1983, Sandefjord

Bilde fra Norsk biografisk leksikon

Ola Fritzner
Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Ola Sølfest Gjerdrum Fritzner var en norsk offiser. Under andre verdenskrig var han medlem både hjemmefronten og NS, og ble i 1944 arrestert av Gestapo for sitt dobbeltspill.

Bakgrunn

Fritzner gikk ut av Krigsskolen i 1919, før han studerte ved den militære høyskole. Han tjenestegjorde så ett år i den franske hæren. Han hadde som mange andre offiserer en del sivilt arbeid gjennom 1920- og 1930-årene.

Andre verdenskrig

Ved krigsutbruddet i 1940 var Fritzner sjef for 1. divisjons befalsskole i Halden og deltok i kampene i Østfold. Han flyktet med sine styrker til Sverige, og kom i juli tilbake. Etter først å ha rådført seg med Otto Ruge, meldte han seg samme år inn i NS og fikk etter hvert stillingen som leder for Ordenspolitiet.

Som medlem av NS og med kontakter i hjemmefronten spilte han et dobbeltspill. Ved arrestasjonene høsten 1943 medvirket han trolig gjennom sine kontakter i Gestapo til at flere hundre studenter ble løslatt. På grunn av sitt dobbeltspill ble han mot slutten av krigen også arrestert av Gestapo. Han satt i fangenskap til frigjøringen.

Etter krigen

Etter krigen ble han stilt under etterforskning for landssvik. Han ble arrestert men raskt sluppet fri igjen. Han var dog ikke ikke rehabilitert i andres øyne, og fikk få muligheter for avansement i Forsvaret. Han ble utnevnt til major men fikk verken den korresponderende lønn eller stillingstype.

Fritzner sluttet i Forsvaret, og engasjerte seg internasjonalt. Han jobbet i både Norges Røde Kors og FN, blant annet som feltoffiser i Korea under Koreakrigen. Fra 1953 jobbet han for generalintendanten, frem til pensjon i 1960.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg