Oklo-reaktoren
Fra den naturlige fisjonsreaktoren i Gabon.
Av /Nagra.

Okloreaktoren er det eneste kjente eksemplet på en naturlig fisjonsreaktor som tidligere har eksistert på jorden. Den var aktiv for omtrent to milliarder år siden.

Okloreaktoren ligger i Gabon, i vestlige del av Sentral-Afrika.

Beskrivelse

I 1972 ble det gravd ut uranprøver fra en gruve i Oklo, Gabon. Analyser av disse prøvene viste at forekomsten av uranisotopen 235U var meget liten. Den eneste kjente prosessen som kan lede til en så stor reduksjon i konsentrasjonen av 235U, er fisjon (spalting) forårsaket av lavenergetiske nøytroner.

Man fant også forskjellige neodym- og rutheniumisotoper (142Nd, 143Nd, 145Nd og 99Ru, 100Ru, 101Ru) som hadde konsentrasjoner som tyder på at de kommer fra spalting av 235U og ikke fra naturlige forekomster.

Det ble konkludert med at en naturlig kjernereaktor opererte i Oklo for omtrent to milliarder år siden. På denne tiden var bidraget av 235U i naturlig uran hele 3 prosent, noe som er nok til å drive en kjernereaktor med grunnvann som moderator.

Det er beregnet at 5 tonn 235U har fisjonert, noe som tilsvarer en totalenergi på 108 MWh, eller tilsvarende energiproduksjonen i et moderne kjernekraftverk (effekt 1000 MW) i hele 10 år. Imidlertid tror man at Okloreaktoren hadde svært lav energieffekt (ca. 0,01 MW) og at den derfor var operativ i rundt en million år. Den lave effekten til Okloreaktoren førte sannsynligvis til at omgivelsene ikke ble betydelig påvirket av den produserte varmen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg