Oginga Odinga

Faktaboks

Oginga Odinga

Jaramogi Oginga Ajuma Odinga

Jaramogi Ajuma Oginga Odinga

Uttale
odˈinga
Født
oktober 1911, Sakwa, Britisk Øst-Afrika (nå i Kenya)
Død
20. januar 1994, Kisumu, Kenya

Artikkelstart

Oginga Odinga var en kenyansk politiker. Han var motstander av det britiske kolonistyret i Kenya. Etter selvstendigheten i 1964 var Odinga leder for opposisjonen mot president Jomo Kenyatta, og senere mot Kenyattas etterfølger Daniel arap Moi.

Odinga tilhørte luo-folket ved Viktoriasjøen vest i landet. Han var utdannet lærer og ble som politiker medlem av Legislative Council i 1957. I 1960 sluttet han seg til Kenya African National Union (KANU), og var dets viseformann til 1966. Videre var han innenriksminister i 1963–1964, og Kenyas første visepresident i 1964–1966 etter at landet ble republikk. Odinga kom i konflikt med president Jomo Kenyatta, forlot KANU, og dannet i 1966 opposisjonspartiet Kenya Peoples' Union (KPU), som stod for en mer radikal politikk enn regjeringspartiet KANU. KPU ble forbudt i 1969, og Odinga fengslet, men løslatt i 1971. Odinga gikk senere inn i KANU igjen etter forsoning med Kenyattas etterfølger, Daniel arap Moi, men ble satt i husarrest etter det mislykte kuppforsøket i 1982.

Under demokratiseringsprosessen i begynnelsen av 1990-årene var Odinga med på å starte opposisjonspartiet Forum for Restoration of Democracy (FORD). Han stilte opp i presidentvalget i 1992, men tapte blant annet fordi FORD ble splittet. Odinga skrev selvbiografien Not Yet Uhuru i 1967, hvor han antydet at Kenya ikke var blitt helt selvstendig ennå.

Han er far til Raila Odinga.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg