Odontoglossum

Odontoglossum blandum

Artikkelstart

Odontoglossum er en slekt i orkidéfamilien fra Andesfjellene i Sør-Amerika. Dette er i hovedsak epifytter som finnes i regnskogen på høyder over 1500 til 3000 meter over havet. Blomstene er ganske store, i mange ulike farger og med mønstre av farga flekker. Plantene har stengelknoller som fungerer som vann- og næringsreservoar.

Faktaboks

Uttale
odontoglˈossum
Etymologi

Av gresk odon - tann og glossa - tunge, fra de to utvekstene på underleppa.

Beskrivelse og pollinering

Karakterisk for slekta er de to tannlignende utvekstene på leppa som har gitt opphav til det systematiske navnet. Som mange orkidéer har disse også fem blomsterblader som er ganske like og det sjette blomsterbladet er omdanna til en leppe som antas å fungere som landingsplass for pollinatorer. Lite er kjent om hvilke insekter som besøker disse artene.

Arter

Det er ulike oppfatninger om hvor mange arter som bør regnes til slekta, det vanlige har vært drøyt 100, men noen forskere mener så mange som 400 og andre bruker en snevrere avgrensing og ender på ned mot femti. Det er også forskere som mener at hele slekta Odontoglossum burde inkluderes i slekta Oncidium, men dette bestrides av andre.

Bruk

Flere arter med vakre blomsterklaser dyrkes i drivhus for bruk som avskårne blomster. Blomstene er usedvanlig holdbare. Det er avla fram en rekke hybrider slik at det finnes en rekke ulike varianter med hensyn på farge, størrelse og form på blomstene.

Historie

Slekta ble først beskrevet av Carl Kunth i 1815 etter innsamlinger Alexander von Humboldt og Aimé Bonpland gjorde på deres store Sør-Amerika-reise i 1799-1804.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg