Odfjell ASA

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Bergen, norsk rederi grunnlagt i 1915 som A/S Rederiet Odfjell av brødrene Abraham Odfjell og Fredrik Odfjell. Drev i 1930-årene linje- og trampfart, etter den annen verdenskrig særlig tankfart med olje og kjemikalier. I 1980 ble rederiet delt mellom to familiegrener. De mindre kjemikalieskipene ble samlet i rederiet J. O. Odfjell, mens hovedvirksomheten Odfjell Tankers, ledet av Dan Odfjell, i 1985 ble underlagt holdingselskapet Skibsaksjeselskapet Storli. Storli ble børsnotert i 1986, og Storli ASA skiftet i 1998 navn til Odfjell ASA. Rederiet samarbeidet lenge med Westfal-Larsen, til Storli i 1990 overtok de fleste av skipene til dette. Overtok i 2000 greske Seachem.

Odfjell er per 2006 et av verdens største rederier innen kjemikalietankfart og opererer, hovedsakelig gjennom Odfjell Seachem, rundt 95 såkalte parceltankskip på verdenshavene (derav nesten 60 egeneide) med en samlet tonnasje på ca. 2,5 mill. dødvekttonn. Driver gjennom flere samarbeidsselskaper også regional tankfart i Europa og Sør-Amerika, samt eier tankterminaler i Rotterdam og Houston og er deleier i terminaler i Kina, Sør-Korea og Singapore. Omsetning nesten 7 mrd. kr med rundt 3500 ansatte (2004). Største eier er Dan Odfjell med familie.

Odfjell ble i 2003 ilagt en bot for ulovlig prissamarbeid på ca. 300 mill. kr av de amerikanske konkurransemyndighetene, i likhet med Jo Tankers, Stolt-Nielsen og japanske Mitsui O.S.K. Lines, andre store aktører innen kjemikaliefrakt. Konsernsjefen ble samtidig idømt fengselsstraff.

Videre lesning

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg