Tunø by sett fra fyrtårnet.
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Odder kommune ligger sørøst på Jylland i Danmark i Region Midtjylland. Den hadde 23 626 innbyggere i 2022 og har et areal på 225 kvadratkilometer. Kommunen oppsto ved kommunereformen i 2007 ved sammenslåing av Alrø sokn, Gosmer-Halling sokn, Gylling sokn, Hadslund sokn, Odder sokn, Randlev-Bergager sokn, Saksild-Nølev sokn, Tunø sokn og Ørting-Falling sokn. Til kommunen hører øyene Alrø og Tunø. Kommunesenteret ligger i Odder by.

Kommunens største byer etter folketall i 2017. Innbyggertall i parentes.

  • Odder (112 914)
  • Hou (1664)
  • Saksild (878)

Odder by

Odder er handels- og administrasjonssenteret i kommunen. Den opprinnelige landsbyen lå ved Odder Å, der Odder Museum finnes i en mølle. Romansk kirke fra 1100-tallet. Byen har allsidig industri som er dominert av grafiske virksomheter og møbelindustri, men primært er Odder en boligforstad til Århus. Like sør for byen ligger godset Rathlousdal med et stort jord- og skoglandskap som ble fredet i 1979. Odder er det geografiske midtpunktet i Danmark, og det nøyaktige punktet er markert med en stein ved Nølevvej.

Odder er vennskapsby med Vennesla.

Tunø

Tunø
Tunø
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Tunø er en bilfri øy mellom Samsø og Jylland i Kattegat i Danmark. Øya har et areal på 3,5 kvadratkilometer og hadde 71 innbyggere i 2022. Det høyeste punktet heter Bjerget, og ligger 24 meter over havet. Tunø kirke er fra 1300-tallet, der tårnet ble erstattet med et fyrtårn i 1801. Fyret er Danmarks femte eldste bevarte fyr og det nest eldste som fortsatt er i drift. Bare Anholt Fyr er eldre. Kombinasjonen kirke og fyrtårn finnes ikke andre steder i Danmark. Med unntak av Tunø by og sommerhusområdene, ble hele øya fredet i 1965. I slutten av juni hvert år arrangeres en jazz- og folkemusikkfestival, Tunø Festival, der blant andre Åge Aleksandersen har opptrådt.

Tunø har helårsferje til Hov på Jylland.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg