Odda - tidligere kommune

Faktaboks

landareal:
1 475 km²
innbyggertall:
6 745 (2019)
administrasjonssenter:
Odda
fylke:
Vestland (fra 01.01.2020, tidligere Hordaland)
innbyggernavn:
odding, oddvør
målform:
nøytral
kommunenummer:
1228 (fram til 2020)
høyeste fjell:
Sandfloegga (1721 moh.)

Kommunevåpen

Odda. Tettstedet Odda med smelteverket ligger i naturskjønne omgivelser, innerst i Hardangerfjorden. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.
Av /Store norske leksikon ※.

Plassering

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Odda var en kommune i Hordaland fylke. Den ble i 2020 en del av Ullensvang kommune, etter å ha blitt slått sammen med Jondal og Ullensvang, og ble samtidig en del av Vestland fylke. Sammenslåingen var en del av en landsomfattende kommunereform.

Odda kommune lå lengst sørøst i Hardanger. Kommunen omfattet innerste delen av Sørfjorden med Oddadalen innenfor, samt Røldal i sør som geografisk sett utgjør øvre del av Suldalsvassdraget, likeledes fjellområdet opp til vannskillet på Folgefonna i vest og de sørvestre del av Hardangervidda i øst.

Odda ble opprettet i 1913 ved deling av den daværende Ullensvang kommune i tre, Kinsarvik, Ullensvang og Odda. Røldal, som hadde vært egen kommune siden 1837, ble i 1964 tillagt Odda.

Natur

Berggrunnen i den tidligere kommunen tilhører den kaledonske fjellkjeden som består av gneis i tre områder: Sørfjordens bredder, Oddadalen innenfor og fjelltraktene lenger vest, et smalt belte gjennom Valldalen/Røldal/Brattlandsdalen i sør og noen mindre områder på Hardangervidda i nordøst. Over gneisen ligger det skifre (fyllitt og glimmerskifer) som er blottet på Hardangervidda i nord og øst. I fjelltraktene mellom Oddadalen og Røldal og i noe mindre utstrekning øst for Røldal finnes skyvedekker av gneis.

Det er store løsavsetninger i Oddadalen. I tettstedet Odda demmer en mektig morene opp Sandvinvatnet innenfor Odda tettsted.

Bosetningen

Bosetningen i den tidligere kommunen er i særlig grad konsentrert til Oddadalen med tettstedene (folketall 2020): Odda (4840) og Skare (340). Andre tettsteder er Tyssedal (595) på østsiden av Sørfjorden, seks kilometer nord for Odda, og Røldal (352). Odda fikk i 2004 bystatus etter kommunalt egenvedtak.

Folketallet i kommunen gikk ned fra midten av 1960-årene, hovedsakelig på grunn av redusert sysselsetting i industrien og begrensede alternative sysselsettingsmuligheter.

Næringsliv

Industrien er største næring i Odda etter offentlig administrasjon og tjenesteyting. Tradisjonelt domineres av industrien av primær jern- og metallindustri i Odda tettsted med Eitrheim og i Tyssedal; verkstedindustrien, vesentlig metallvareindustri, er også av betydning i kommunen.

Odda har atskillig turisttrafikk både i tettstedene, langs hovedveiene og i fjellet. Tettstedet Odda er et viktig handelssentrum og en viktig eksporthavn for industriprodukter.

I den tidligere kommunen er det en meget betydelig kraftproduksjon, per 2019 var den på 3443 gigawattimer (GWh) i midlere årsproduksjon ved i alt 19 kraftverk; størst er Tysso II kraftverk (1069 GWh). Opo gjennom Oddadalen og tilløpet Austdøla med den kjente Låtefossen er varig vernet.

I Odda utkommer Hardanger Folkeblad tre ganger i uken.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg