Odda (tidligere kommune)

Faktaboks

Landareal
1 475 km²
Innbyggertall
6 745 (2019)
Administrasjonssenter
Odda
Fylke
Vestland (fra 01.01.2020, tidligere Hordaland)
Innbyggernavn
odding, oddvør
Målform
nøytral
Kommunenummer
1228 (fram til 2020)
Høyeste fjell
Sandfloegga (1721 moh.)

Kommunevåpen

Odda. Tettstedet Odda med smelteverket ligger i naturskjønne omgivelser, innerst i Hardangerfjorden. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.
Av /Store norske leksikon ※.

Plassering

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Odda var en kommune i Hordaland fylke. Den ble i 2020 en del av Ullensvang kommune, etter å ha blitt slått sammen med Jondal og Ullensvang, og ble samtidig en del av Vestland fylke. Sammenslåingen var en del av en landsomfattende kommunereform.

Odda kommune lå lengst sørøst i Hardanger. Kommunen omfattet innerste delen av Sørfjorden med Oddadalen innenfor, samt Røldal i sør som geografisk sett utgjør øvre del av Suldalsvassdraget, likeledes fjellområdet opp til vannskillet på Folgefonna i vest og de sørvestre del av Hardangervidda i øst.

Odda ble opprettet i 1913 ved deling av den daværende Ullensvang kommune i tre, Kinsarvik, Ullensvang og Odda. Røldal, som hadde vært egen kommune siden 1837, ble i 1964 tillagt Odda.

Natur

Berggrunnen i den tidligere kommunen tilhører den kaledonske fjellkjeden som består av gneis i tre områder: Sørfjordens bredder, Oddadalen innenfor og fjelltraktene lenger vest, et smalt belte gjennom Valldalen/Røldal/Brattlandsdalen i sør og noen mindre områder på Hardangervidda i nordøst. Over gneisen ligger det skifre (fyllitt og glimmerskifer) som er blottet på Hardangervidda i nord og øst. I fjelltraktene mellom Oddadalen og Røldal og i noe mindre utstrekning øst for Røldal finnes skyvedekker av gneis.

Det er store løsavsetninger i Oddadalen. I tettstedet Odda demmer en mektig morene opp Sandvinvatnet innenfor Odda tettsted.

Bosetningen

Bosetningen i den tidligere kommunen er i særlig grad konsentrert til Oddadalen med tettstedene (folketall 2020): Odda (4840) og Skare (340). Andre tettsteder er Tyssedal (595) på østsiden av Sørfjorden, seks kilometer nord for Odda, og Røldal (352). Odda fikk i 2004 bystatus etter kommunalt egenvedtak.

Folketallet i kommunen gikk ned fra midten av 1960-årene, hovedsakelig på grunn av redusert sysselsetting i industrien og begrensede alternative sysselsettingsmuligheter.

Næringsliv

Industrien er største næring i Odda etter offentlig administrasjon og tjenesteyting. Tradisjonelt domineres av industrien av primær jern- og metallindustri i Odda tettsted med Eitrheim og i Tyssedal; verkstedindustrien, vesentlig metallvareindustri, er også av betydning i kommunen.

Odda har atskillig turisttrafikk både i tettstedene, langs hovedveiene og i fjellet. Tettstedet Odda er et viktig handelssentrum og en viktig eksporthavn for industriprodukter.

I den tidligere kommunen er det en meget betydelig kraftproduksjon, per 2019 var den på 3443 gigawattimer (GWh) i midlere årsproduksjon ved i alt 19 kraftverk; størst er Tysso II kraftverk (1069 GWh). Opo gjennom Oddadalen og tilløpet Austdøla med den kjente Låtefossen er varig vernet.

I Odda utkommer Hardanger Folkeblad tre ganger i uken.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg