Odda - tettstedet

Odda. Tettstedet Odda med smelteverket ligger i naturskjønne omgivelser, innerst i Hardangerfjorden. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Odda ved botnen av Sørfjorden er administrasjonssenter i Odda kommune, Hordaland. Odda er det største tettstedet i Hardanger med 5022 innbyggere (2016). Stedet har lange tradisjoner både som turist- og industristed. Det startet med turisttrafikk sist på 1800-tallet, da Odda var blant landets viktigste turistmål. Men virkelig stor vekst fikk stedet med vannkraftutbyggingen og industrireisningen i kommunen som startet først på 1900-tallet. Denne utviklingen ga tilbakegang i turisttrafikken, og først fra 1970-tallet og utover har turisttrafikken igjen vist vekst.

Faktaboks

innbyggertall:
5022 (2016)

I dag preges Odda tettsted av offentlig administrasjon og tjenesteyting som foruten den kommunale virksomheten også omfatter blant annet Odda sykehus, som sorterer under Helse Fonna HF, og fylkeskommunal videregående skole. Hjørnesteinsbedriften Odda Smelteverk ble lagt ned i 2003; den ble oppført på UNESCOs Liste over verdens kultur- og naturarv i 2009. Boliden Odda på Eitrheimsneset lengst nordvest i tettstedet (se Norzink). Tettstedet er et viktig handels- og servicesenter for Indre Hardanger og et viktig samferdselsknutepunkt. Odda har fra 2004 bystatus etter kommunalt egenvedtak.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg