Odd Einarson

Faktaboks

Odd Einarson
født:
21. juni 1910, Bergen
død:
6. oktober 1991, Kragerø
Den omreisende karikaturtegneren Odd Einarson (1967).

Odd Einarson var en norsk karikaturtegner og akvarellmaler, særlig kjent som omreisende karikaturtegner og bohem. Han reiste rundt i Norge og tegnet på bestilling morsomme, raske portretter av folk på gata, under signaturen «Einarson». Han var også ivrig samfunnsdebattant som leverte politiske kommentartegninger til aviser og ga ut satiriske postkort.

Bakgrunn

Einarson ble utdannet ved Akademie der Bildenden Künste i München i 1932, under Olaf Gulbransson, og ved Kunstakademiet i Oslo i 1940, under Søren Onsager.

Allerede i 1930-årene gjorde han seg bemerket med sine samfunnskritiske og satiriske tegninger og akvareller, flere laget som postkort. Politisk stod han nær Samfundspartiet, som ble stiftet av samfunnskritikeren Dybwad Brochmann. Etter andre verdenskrig var Einarson utgiver og redaktør av det satiriske tidsskriftet Trollspeilet, som måtte legges ned etter kort tid. Litt senere startet han, sammen med Toralv Fanebust, bladet § 100, som blesærlig kjent for dets kritiske holdning til rettsoppgjøret etter andre verdenskrig.

Omreisende kunstner

Mest kjent er han nok som omreisende karikaturtegner i sitt rullende atelier: bilen som han kalte «Ruslebo». Med gjenkjennelig alpelue og fullskjegg stilte han seg opp på gater og torg og tegnet hurtige karikaturer av folk som ville kjøpe en humoristisk tegning av seg selv. De portretterte ble tegnet med sort strek i venstrevendt profil, gjerne fargelagt med litt rødt, og signert «Einarson».

Odd Einarson er innkjøpt av Nasjonalmuseet/Nasjonalgalleriet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg