Odd Øyen var en norsk lege og motstandsmann under andre verdenskrig som deltok i kampene ved Midtskogen. Etter krigen var han engasjert som leder for en rekke hjelpeoperasjoner, og ble kjent som Norges fremste katastrofemedisiner.

I 1935 gikk Øyen befalskolen, før han begynte på medisinstudiene. Han meldte seg til tjeneste da tyskerne invaderte Norge, og 10. april 1940 deltok han i kampene ved Midtskogen, der en raskt sammensatt gruppe befal, garderekrutter og frivillige fikk stanset en tysk styrke på jakt etter kongen og regjeringen.

Øyen ble senere sjef for Milorgs våpentjeneste i Oslo hvor han bygde opp et nettverk av slipp-plasser. I krigens siste dager opprettet han en base i Nordmarka for å forberede våpenslipp og soldater til frigjøringen. De marsjerte inn i byen 8. mai.

Etter krigen fortsatt Øyen studiene, og i 1951 ble han overlege på anestesiavdelingen ved Aker sykehus i Oslo. Han deltok også i en rekke FN-operasjoner, blant annet i Korea (NORMASH) i 1951 og i Kongo (ONUC) i 1961, og ledet et sykehus i Biafra.

Odd Øyen var med å innføre tilleggsloven av 1969, slik at de som hadde gjort en aktiv krigsinnsats ikke lenger måtte føre bevis for sammenhengen mellom deres sykdom og påkjenningen under krigen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

10. mai 2012 skrev Magnus Grønn

Kan noen svare meg på hvorfor ikke dette er lagt ut på wikipedia? Odd Øyen var en stor mann og fortjener mye mer oppmerksomhet enn det han har hatt. Han var god venn med kongen og satt til og med i en bil som var foran max manus på frigjøringsdagen. Han var også #1 av de som tyskerne ville drepe fordi det var han som kom opp med alt det gjengen til max gjorde. Det jeg skriver nå er sant, fordi jeg har hørt mye av stefaren min om han. Stefaren min er faktisk sønnen til Odd Øyen

11. mai 2012 skrev Marte Ericsson Ryste

Hei,Det finnes en artikkel om Odd Øyen på Engelsk Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Odd_%C3%98yenHvorfor det ikke finnes en artikkel om han i den norske versjonen kan ikke vi svare på, men du kan jo foreslå at det opprettes en artikkel der?Beste hilsen Marte Ericsson RysteRedaktør

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.