Faktaboks

Oahu
Uttale
ouˈa:hu:
Oahu

Oahu.

Av .
Lisens: Public domain

Oahu er den folkerikeste og tredje største av Hawaii-øyene i delstaten Hawaii i USA. Øya har et areal på rundt 1545 km2, og har cirka én million innbyggere (2014).

Natur

Oahu er formet av to parallelle fjellkjeder av vulkansk opprinnelse i retning sørøst–nordvest: Koolau i øst og Waianae (med høyeste topp Mount Kaala, 1206 moh.) i vest. Fjellkjedene omgir en fruktbar sentralslette, Leilehua Plateau, dannet av løsmasser.

Sørkysten er preget av løftede korallrev som blant annet har skapt den store naturlige havnen Pearl Harbor, som i sin helhet brukes til militære formål. På sørøstkysten ligger de relativt unge kjegleformede vulkankraterne Diamond Head, Punchbowl og Koko Head.

Vegetasjonen varierer fra tropisk frodig på den fuktige østkysten til ørkenaktig i lommer av regnskygger vest for fjellene.

Befolkning

Befolkningen er svært kosmopolitisk, med mange av asiatisk, og særlig japansk, herkomst. Nær halvparten av befolkningen er bosatt i delstatshovedstaden Honolulu på sørøstkysten hvor hovedkontorene for nesten all kommersiell og industriell aktivitet er lokalisert.

Næringsliv

På Leilehua-platået drives storstilt dyrking ananas. Den tidligere dyrkingen av sukkerrør er senere også forsøkt erstattet med blant annet kaffe.

De viktigste næringsveiene er turisme, som er konsentrert til Waikiki Beach, og føderale myndigheters forbruk. Militære baser og treningsområder disponerer 1/4 av landarealet, og militært personell og deres familier utgjør en vesentlig andel av innbyggerne.

Pearl Harbor, hovedbase for USAs Stillehavsflåte, ligger på Oahu. Det japanske angrepet på Pearl Harbor, 7. desember 1941, brakte USA inn i andre verdenskrig.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg