Oahu er den folkerikeste og tredje største av Hawaiian Islands i delstaten Hawaii, USA. Øya er ca. 1545 km2, og har ca. 1 million innbyggere (2014).

Øya er formet av to parallelle fjellkjeder av vulkansk opprinnelse i retning sørøst–nordvest: Koolau i øst og Waianae (med høyeste topp Mt. Kaala, 1206 moh.) i vest. Fjellkjedene omgir en fruktbar sentralslette, Leilehua Plateau, dannet av løsmasser. Sørkysten er preget av løftede korallrev som bl.a. har skapt den store naturlige havnen Pearl Harbor, som i sin helhet brukes til militære formål. På sørøstkysten ligger de relativt unge kjegleformede vulkankraterne Diamond Head, Punchbowl og Koko Head. Vegetasjonen varierer fra tropisk frodig på den fuktige østkysten til ørkenaktig i lommer av regnskygger vest for fjellene.

Befolkningen er svært kosmopolitisk, med mange asiater (særlig japanere). Nær halvparten av befolkningen er bosatt i delstatshovedstaden Honolulu på sørøstkysten hvor hovedkontorene for nesten all kommersiell og industriell aktivitet er lokalisert.

På Leilehua Plateau dyrkes ananas, som er et stadig viktigere produkt. Den tidligere storstilte dyrkingen av sukkerrør er i de senere år også søkt erstattet med bl.a. kaffe. De viktigste næringsveiene er turisme, som er konsentrert til Waikiki Beach, og føderale organers forbruk. Militære baser og treningsområder disponerer 1/4 av landarealet, og militært personell og deres familier utgjør en vesentlig andel av innbyggerne. Pearl Harbor, hovedbase for USAs Stillehavsflåte, ligger på Oahu. Det japanske angrepet på Pearl Harbor, 7. desember 1941, brakte USA inn i den annen verdenskrig.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.