OSIRIS-REx

Fra oppskytningen av OSIRIS-REx med en Atlas V fra Cape Canaveral Air Force Station i Florida 9. september 2016 norsk tid.
.
Lisens: public domain
Illustrasjon av OSIRIS-REx, som her er i ferd med å samle prøvemateriale fra asteroiden 101955 Bennu. 
.
Lisens: public domain
OSIRIS-REx har en lengde på 6,2 meter med solcellepanelene utfoldet. Returkapselen for asteroideprøver er så vidt synlig øverst mellom solcellepanelene.
.
Lisens: public domain
Illustrasjon som viser hvordan asteroidesonden OSIRIS-REx skal samle overflatemateriale fra 101955 Bennu i september 2019.

OSIRIS-REx er NASAs første sonde for utforskning av en nær-Jorden asteroide. Sonden ble skutt opp med en Atlas V-bærerakett fra Cape Canaveral Air Force Station i Florida 9. september 2016 og ankom asteroiden 101955 Bennu 3. desember 2018. Sonden var innom Jorden én gang for gravitasjonshjelp på ferden (hastighetsøkning på 0,52 kilometer i sekundet).

Kartlegging

Planen er å samle informasjon om Bennu i 505 dager fra en avstand på omkring 5 kilometer, blant annet for å kartlegge overflaten. Dermed kan et område velges for en mekanisk oppsamling av prøvemateriale som kan fraktes til Joden for nærmere undersøkelser. Kartleggingen vil pågå i 18-24 måneder med fem instrumenter som skal kunne identifisere mineraler og kjemiske stoffer i overflatematerialet.

Når tiden er inne for prøveoppsamling, vil sonden nærme seg asteroiden langsomt og forsiktig, først i et treningsopplegg. En 3,15 meter lang prøvesamlingsarm blir rettet nedover, og en salve nitrogengass vil blåse løst materiale med en partikkelstørrelse mindre enn 2 centimeter opp fra overflaten slik at det kan samles opp av en innretning ved enden av armen. Det finnes nok nitrogen om bord for tre oppsamlingsforsøk, og forskerne håper å få tak i noe mellom 60 og 2000 gram materiale. Mengden blir anslått ved å sette sonden i et kontrollert spinn.

Oppsamlet materiale skal anbringes i en 46 kilograms prøveretur-kapsel. Returferden vil starte i mars 2021 og gå to ganger rundt Sola før ankomst Jorden i september 2023. Den lille kapselen frakobles og innrettes slik at varmeskjoldet møter atmosfæren, hastigheten er nesten 43 500 kilometer i timen. Siste del av oppbremsingen skjer med en fallskjerm som settes ut i en høyde av 3 kilometer, og myk landing skal finne sted på Utah Test and Training Range, omkring 130 kilometer vest for Salt Lake City. NASA gjennomførte en lignende prøveretur med interstellart støv og kometstøv med en kapsel fra Stardust-sonden 15. januar 2006. Fra landingsstedet i Utah skal prøvematerialet fraktes til NASAs Johnson Space Center i Houston for analyser. Selve OSIRIS-REx vil fortsette i sin solbane.

Nær-Jorden-asteroiden 101955 Bennu

Den karbonholdige asteroiden Bennu, med en gjennomsnittsdiameter på 492 meter, bruker omkring 1,2 år på ett omløp rundt Sola. I en bane ganske lik Jordens kan den komme så nær vår klode som 449 000 kilometer hvert sjette år. Asteroidens baneplan danner en vinkel på omkring seks grader med Jordens.

Bennu har et høydedrag langs ekvator og en 10-20 meters stein på en ellers jevn overflate. Himmellegemets indre består trolig av løst pakkede steinblokker som for hundrevis av millioner år siden oppsto i kollisjon med et noe større legeme i asteroidebeltet mellom Mars og Jupiter. 10. desember 2018 ble meldt at spektrometre om bord i sonden hadde funnet vannholdige mineraler på Bennu.

Asteroiden ble oppdaget 11. september 1999.

Asteroider er interessante himmellegemer blant annet fordi de i en helt annen grad enn planeter, måner og kometer er uberørt av ulike typer aktivitet siden solsystemets opprinnelse, og dermed kan fortelle mer om utviklingen og kanskje kilden til de organiske stoffene som ledet til liv her på Jorden.

Prosjektet

Planene for sonden og ferden er utviklet i et samarbeid mellom University of Arizonas Lunar and Planetary Laboratory, NASAs Goddard Space Flight Center og Lockheed Martin Space Systems, som har bygget OSIRIS-REx.

Prosjektet er kostnadsberegnet til omkring 800 millioner dollar, men tallet omfatter ikke bæreraketten eller operasjon over den lange perioden fra start til prøvekapsel-retur.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg