OK

Artikkelstart

OK, ord som uttrykker enighet, godkjennelse eller aksept, at noe er i orden. Opprinnelig var dette et amerikansk-engelsk slanguttrykk som ble tatt opp i populær bruk fra midten av 1800-tallet, og senere på en rekke språk over hele verden.

Faktaboks

Uttale
Engelsk: ou kei, norsk: o kei, o kå:
Også kjent som
ok, okay

Uttrykkets opphav har vært mye diskutert, men den mest plausible og best dokumenterte etymologiske forklaringen tilskrives språkforskeren Allen Walker Read. Han mente at OK for første gang ble brukt i en lederartikkel i 1839 i Boston Morning Post,som en forkortelse for all correct, alt korrekt. Ifølge Read ble antakelig forkortelsen feilstavet som et ironisk stikk mot tilsvarende forkortelser som var i hyppig bruk i byens aviser på den tiden.

Fra 1840 ble uttrykket brukt som slagord for det amerikanske demokratiske partiets O. K. Club, som arbeidet for gjenvalg av president Martin Van Buren, med kallenavnet «Old Kinderhook». Det har vært hevdet at dette var den egentlige opprinnelsen til OK, og det er sannsynlig at O. K. Club har bidratt til bruken befestet seg i USA, men uten at det kan sies å være uttrykkets opphav.

Det finnes en rekke andre konkurrerende forsøk på forklaring, men disse kan ikke sies å ha det samme belegget som Reads teori. En annen, av flere nyere forklaringer, fører OK tilbake til mandingospråket i Gambia, der 'oke' betyr det er riktig, eller dét er det, men ingen har klart å påvise en sammenheng. Det samme gjelder teorier som knytter OK til det franske uttrykket 'au quai', med betydning til kaien, eller det skotske 'och aye', som betyr å ja.

Litteratur

  • Metcalf, Allen: OK: The Improbable Story of America's Greatest Word, 2011

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg