OIE ble opprettet 1924 med det formål å fremme det internasjonale samarbeidet om kontroll med og bekjempelse av smittsomme dyresykdommer, å samle og regelmessig publisere informasjon om forekomsten av disse sykdommene i de ulike landene og å fremme internasjonale avtaler om dyrehelsetiltak. 

Norge ble medlem 9. juni 1947. I dag har organisasjonen 178 medlemsland og har byttet navn til World Organisation for Animal Health (Verdens dyrehelseorganisasjon, men fortsatt med forkortelsen OIE). I 2014 feirer OIE 90 år.

Medlemslandene er pålagt detaljert og regelmessig rapporteringsplikt til OIE om forekomsten av smittsomme dyresykdommer. OIE utgir bl.a. også en dyrehelsekode (International Animal Health Code) med anvisninger og råd når det gjelder faglige og administrative disposisjoner ved internasjonal handel med dyr og animalske produkter. Anbefalinger gitt av OIE er internasjonalt normgivende.

I 2011 kunne OIE erklære sykdommen kvegpest (rinderpest) som utryddet, takket være vaksiner og omfattende innsats på tvers av landegrensene.

Norges delegat til OIE er Kristina Landsverk, CVO og tilsynsdirektør i Mattilsynet.

 

Anbefalt lenke

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.