Gjøvik, norsk industriselskap med historie tilbake til 1832. Mustad & Søn er verdens største produsent av fiskekroker med eksport til over 160 land, og merkenavnet Mustad er et av verdens mest kjente innen sportsfiske. Selskapet lager også maskinelt utstyr for industrielt linefiske og annet fiskeutstyr. Fabrikker i Norge (Gjøvik), Portugal, Singapore, Malaysia, Filippinene og Kina, samt salgsavdelinger i Brasil, USA og Sør-Afrika. Omsetning ca. 425 mill. kr med rundt 1200 ansatte, derav 285 i Norge (2004).

Mustad har sine røtter i Brusveen Spiger- og Staaltraadfabrik, som ble etablert i 1832 av Hans Schikkelstad ved Hunnselva i Vardal utenfor Gjøvik. Fabrikken ble i 1843 overtatt av svigersønnen Ole H. Mustad under navnet O. Mustad og utvidet med flere virksomheter (egen spikerfabrikk, jernstøperi, sagbruk m.m.). Hans sønn Hans Mustad ble medeier i 1874, og bedriften fikk sitt nåværende navn. Under Hans Mustads ledelse vokste bedriften raskt. Han flyttet mye av produksjonen til Lilleaker ved Oslo, samtidig som fiskekrokproduksjonen ble startet i Gjøvik i 1877. Spikerproduksjonen og støperivirksomheten (ovner, komfyrer m.m.) ble flyttet fra Gjøvik til Lilleaker, hvor det også ble startet produksjon av hesteskosøm i 1881. Dette var et av Mustads viktigste produkter til 1930-årene, og i 1884 ble Brekke Bruk på Kjelsås også kjøpt for drive slik produksjon. I 1890 ble den første fabrikken i utlandet grunnlagt (Rouen i Frankrike), senere kom det fabrikker i mange land. I 1889 begynte Mustad også produksjon av margarin på Lilleaker.

I 1905 ble de fem sønnene til Hans Mustad medeiere i selskapet, som ved hans død i 1918 var Norges største industriselskap med over 2000 ansatte bare her i landet. Under sønnenes ledelse ble selskapet utviklet i flere retninger, bl.a. kom nye metallvareprodukter som binders, glidelåser, tegnestifter, fiskefluer, isbor og elektriske destruksjonsovner i Gjøvik, mens det i Oslo var næringsmiddelproduksjon (margarin, kaffe m.m.) og produksjon av skruer, spiker o.l.

I 1970 ble Mustad gjort om til et aksjeselskap og deretter organisert som et konsern. Fra 1986 omfattet morselskapet (Mustad A/S) datterselskapene O. Mustad & Søn i Gjøvik (særlig fiskekroker), Mustad Industrier i Oslo (næringsmidler og jernvarer) og Mustad Eiendomsutvikling i Oslo. I 1997 ble datterselskapene utskilt som tre selvstendige selskaper eid av hver sine familiegrener. Produksjonen på Lilleaker er nå avsluttet, bl.a. ble et kjøpesenter åpnet i den gamle jernvarefabrikken i 1989, og margarinvirksomheten, hvor Mustad også hadde en stor eierandel i Forma (det senere Mills), ble endelig avsluttet i 1996. Mustad Industrier er nå et investeringsselskap, mens Mustad Eiendom bl.a. har stått for videre utbygging på Lilleaker/Lysaker. O. Mustad & Søn driver fortsatt fiskekrokproduksjon i Gjøvik, selv om virksomheten er sterkt trappet ned fra storhetstiden og for en stor del flyttet til lavkostland.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.