Nypa

Nypa fruticans
Av /iStockphoto.
Takkonstruksjon tekket med Nypa-blader.
Tak
Av /mansum008.

Artikkelstart

Nypa er en planteslekt i palmefamilien med bare én art, Nypa fruticans. Nypa er den eneste palmen som kun vokser i mangrove. Den er hovedsakelig utbredt i tropiske områder og har lokalt stor nytteverdi.

Faktaboks

Uttale
nˈypa

Beskrivelse

Nypa har krypende, gaffelgrenet stamme som ofte er skjult i mudder, og store, finnete blader. Hann- og hunnblomster er på samme plante (sambu).

Utbredelse

Nypa er en karakterplante i mangrovene fra Sri Lanka og Bangladesh til Australia og Salomonøyene hvor den danner tett småskog på saltholdig bunn.

Palmen ble innført til Nigerdeltaet på 1800-tallet og har spredd seg videre til Kamerun. Nylig har den dukket opp i Trinidad og Panama, trolig spredt med havstrømmer fra Vest-Afrika. Fossiler av Nypa viser at slekten tidligere også har vært utbredt i Amerika og Europa.

Bruk

Nypa har stor lokal nytteverdi. Bladene brukes til taktekking. Sukkerholdig plantesaft tappes fra blomster- og fruktstander og brukes til fremstilling av palmesukker, palmevin og sprit. Umodne frukter og frøhvite anses som en delikatesse. Palmen spiller en viktig rolle ved å beskytte kystområder og elveutløp mot erosjon.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg