Ettersom det britiske ostindiske kompaniet vant frem fikk indiske kunstnere i oppdrag å skildre mennesker og natur. Disse company-paintingshar sine forbilder i mughaltidens miniatyrer. I viktoriatiden forsøkte man å fornye indisk skulpturtradisjon, men først på 1900-tallet gav arbeidet resultater. Bengalskolen, ledet av Rabindranath Tagore, søkte inspirasjon i Ajantas fresker og Cholabronsene. Abanindranath Tagore og Nandalal Bose forkastet det europeiske oljemaleriet og laget akvareller. Rabindranath Tagore laget pennetegninger.

Amrita Sher-Gil (1913–41) innledet en mer robust stil, som i 1930-årene forsøkte å forene østlige og vestlige impulser i en mer summarisk streng form. Hun var født av sikh-ungarske foreldre i Budapest og utdannet i Europa. De indiske landsbyene ble en viktig inspirasjonskilde, og bildene hennes ble mer og mer påvirket av Pahari-miniatyrer. Flere kunstnere hentet inspirasjon fra folketradisjonen i ulike deler av landet. Jamini Roy kom frem til sin særpregede stil ved å etterligne og forenkle folkekunsttradisjoner i Bengal. Enda mer utpreget i form og farger var George Keyt (Sri Lanka). Påvirket av Henri Matisse og Sigiriya-kunsten skapte han en stil som i sin strek kan minne om Pablo Picasso. En mer forsiktig impresjonisme preger N. S. Bendre og Kanwal Krishna, mens Amina Ahmad og M. F. Husain maler abstrakte bilder. I de senere år har en rekke kvinner satt sitt preg på indiske utstillinger. Kamla Das Gupta, Saroj Pal Gogi, Leela Mukherjea og Mrinalini Mukherjea lager skulpturer og malerier, men eksperimenterer også med nytt materiale og nye teknikker.

En mer abstrakt og individualistisk trend ser man hos flere indiske kunstnere som er virksomme i Vesten, det gjelder bl.a. Krishna Reddy i New York, Prafulla Mohanti i London og S.H. Raza i Paris. Fra det tidligere portugisiske Goa kommer F.N. Souza, som arbeider figurativt.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.